Gemeenten zoekt naar hun rol in e-Zorg!

8 februari 2015
deployingehealth
Apps
Nieuws

Gemeenten zijn niet of nauwelijks bezig met de inzet van eHealth toepassingen voor hun taken op het gebied van preventie, ondersteuning en zorg. Sommige gemeenten zien wel mogelijkheden voor digitale toepassingen bij de uitvoering van hun decentralisatietaken, maar worstelen met hun rol in samenwerking met andere stakeholders.

Dit blijkt uit het "Rapport eHealth en gemeenten" van de Digitale Steden. Die stuurde 39 gemeenten een enquete over 'eHealth', waarop er slechts 15 reageerden. De decentralisaties blijken veel aandacht op te eisen, waardoor er van structurele aandacht voor eHealth-toepassingen weinig terechtkomt.

Decentralisatiehulp


De gemeenten staan wel positief tegenover dergelijke toepassingen als verlengstuk van de decentralisaties. (Waarbij 'eHealth' niet alleen een medische betekenis heeft.) Er zijn allerlei apps, platforms en digitale hulpmiddelen voor zorg-op-afstand, maar ook het voorkomen van eenzaamheid, het versterken van de zelfredzaamheid en het matchen van hulpvragers met vrijwilligers. Die middelen kunnen de decentralisaties goed ondersteunen, maar de gemiddelde gemeente weet (nog) niet zo goed wat ze ermee aan moeten, constateert ook Hans Haveman, projectmanager Zorg en Technologie bij de gemeente Enschede en tevens trekker van het initiatief Zorgende Stad van de Digitale Steden Agenda. 'Ze zijn op zoek naar een rol.' Ze weten niet goed of ze initiatieven moeten stimuleren of moeten wachten op een groter samenwerkingsverband. 'Sommige gemeenten hebben er nog niet over nagedacht. Andere zijn nog een beetje afwachtend', aldus Haveman.

Eerst bijspijkeren

Angst voor een wildgroei aan initiatieven van zorgverleners, belangengroepen en commerciële softwareontwikkelaars zou ook mee kunnen spelen. 'Bij gemeenten komen veel mensen langs met een mooi systeempje. Er is wel behoefte aan een zekere ordening.' Vooralsnog moeten gemeenten nu eerst worden 'bijgespijkerd' over de mogelijkheden en de mogelijke opbrengsten van eHealth-toepassingen, zegt Haveman. De onlangs aangekondigde 'doorbraakprojecten in de zorg' zouden daarbij volgens hem goed als voorbeeld kunnen dienen. 'Een een doel van dit onderzoek was ook duidelijk maken dat de gemeente als partij vaak word vergeten.'

Bekijk het Rapport eHealth en gemeenten

Bron: Binnenlandsbestuur