Genen verwijderen om langer te leven – Nieuwsoverzicht van 12 oktober

Verder in het overzicht: Niet ontwaken tijdens operatie - Healthcare.gov verbetert privacy. Deel dit bericht met #eHealth en #icthealth

Genen verwijderen om langer te leven

Mensen kunnen mogelijk tientallen jaren langer leven door bepaalde genen die verantwoordelijk zijn voor veroudering domweg te verwijderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Buck Institute for Research on Ageing en de Universiteit van Washington.

Om vast te stellen welke genen verantwoordelijk zijn voor veroudering, onderzochten de wetenschappers 4698 DNA-strengen van gist, waarbij telkens één ander gen verwijderd was. Een gen, LOS1 bleek het leven met zestig procent te verlengen. 

Het onderzoek is gepubliceerd in Cell Metabolism. U kunt het daar tegen betaling bekijken.

Nooit meer wakker worden tijdens operatie

Wakker worden tijdens een operatie. Het gebeurt niet vaak, slechts in 1 op 19600 mensen overkomt het, maar als het gebeurt heeft dat verstrekkende gevolgen. De ervaring is voor de meeste mensen een heftige. Door de verdoving zijn de mensen tijdelijk ‘verlamd’; veel mensen kennen dat gevoel niet en die ervaring is bijzonder traumatisch. 

Gelukkig hebben Australische wetenschappers nu een apparaat ontwikkeld dat de hersenactiviteit nauwkeurig in de gaten houdt tijdens een operatie. De Brain Anaesthesia Response (BAR), werkt met drie sensoren: een op het voor hoofd en een achter elk oor. Behalve voorkomen dat mensen wakker worden, kan het apparaat ook helpen de dosering van de verdoving nauwkeuriger te maken.

Meer privacy voor zorgverzekeringswebsite VS

Het inschrijfseizoen voor ‘Obamacare’ in de VS nadert. Net als in Nederland zijn de inwoners van de VS verplicht verzekerd (of ze betalen extra belasting) en de inschrijving verloopt via de site healthcare.gov. Deze site wordt nu flink aangepast op het gebied van de privacy.

HealthCare.gov CEO Kevin Counihan liet in een blog weten dat de site wordt voorzien van een nieuwe ‘privacy-manager’ die klanten de mogelijkheid biedt om zich af te melden voor advertenties van anderen, analyse van hun klikgedrag en Social Media. Bovendien zal de website automatisch de browser instelling ‘Do not track’ accepteren. 

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?