Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
4 januari 2016
Artikel delen

Genen verwijderen om langer te leven – Nieuwsoverzicht van 12 oktober

Verder in het overzicht: Niet ontwaken tijdens operatie – Healthcare.gov verbetert privacy. Deel dit bericht met #eHealth en #icthealth

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Genen verwijderen om langer te leven

Mensen kunnen mogelijk tientallen jaren langer leven door bepaalde genen die verantwoordelijk zijn voor veroudering domweg te verwijderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Buck Institute for Research on Ageing en de Universiteit van Washington.

Om vast te stellen welke genen verantwoordelijk zijn voor veroudering, onderzochten de wetenschappers 4698 DNA-strengen van gist, waarbij telkens één ander gen verwijderd was. Een gen, LOS1 bleek het leven met zestig procent te verlengen. 

Het onderzoek is gepubliceerd in Cell Metabolism. U kunt het daar tegen betaling bekijken.

Nooit meer wakker worden tijdens operatie

Wakker worden tijdens een operatie. Het gebeurt niet vaak, slechts in 1 op 19600 mensen overkomt het, maar als het gebeurt heeft dat verstrekkende gevolgen. De ervaring is voor de meeste mensen een heftige. Door de verdoving zijn de mensen tijdelijk ‘verlamd’; veel mensen kennen dat gevoel niet en die ervaring is bijzonder traumatisch. 

Gelukkig hebben Australische wetenschappers nu een apparaat ontwikkeld dat de hersenactiviteit nauwkeurig in de gaten houdt tijdens een operatie. De Brain Anaesthesia Response (BAR), werkt met drie sensoren: een op het voor hoofd en een achter elk oor. Behalve voorkomen dat mensen wakker worden, kan het apparaat ook helpen de dosering van de verdoving nauwkeuriger te maken.

Meer privacy voor zorgverzekeringswebsite VS

Het inschrijfseizoen voor ‘Obamacare’ in de VS nadert. Net als in Nederland zijn de inwoners van de VS verplicht verzekerd (of ze betalen extra belasting) en de inschrijving verloopt via de site healthcare.gov. Deze site wordt nu flink aangepast op het gebied van de privacy.

HealthCare.gov CEO Kevin Counihan liet in een blog weten dat de site wordt voorzien van een nieuwe ‘privacy-manager’ die klanten de mogelijkheid biedt om zich af te melden voor advertenties van anderen, analyse van hun klikgedrag en Social Media. Bovendien zal de website automatisch de browser instelling ‘Do not track’ accepteren. 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen