Search
Close this search box.
Search

Genetica e-learning modules voor eerstelijns wint Europese prijs

Er zijn steeds meer genetische testen beschikbaar voor een groeiend aantal aandoeningen. Om huisartsen en verloskundigen te helpen bij het herkennen, verwijzen en begeleiden van patiënten met genetische aandoeningen, is er een serie e-learning modules ontwikkeld. De modules hebben onlangs de European Health Award gewonnen.

De modules zijn te vinden op www.primarycaregenetics.org. De Nederlandstalige versies van de e-learningmodules zijn door VUmc ontwikkeld (dr. Isa Houwink en prof. Martina Cornel).

De Nederlandstalige modules zijn geaccrediteerd door KNMG-GAIA Vereniging: Accreditatie Bureau Cluster 1 (Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) (ABC1) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

Zo’n 7 procent van de Europeanen wordt uiteindelijk getroffen door een zeldzame ziekte: in totaal 30 miljoen individuen. Volgens organisaties voor zeldzame ziekten, heeft 80 procent van de zeldzame ziekten een genetische component. Een significant aantal patiënten dat informatie en steun zoekt in de eerste lijn zal dus vragen over een van deze aandoeningen hebben.

Patiënten die een vraag hebben over een ziekte met een werkelijke of mogelijke genetische component, zoeken allereerst advies bij een gezondheidswerker. In de meeste gevallen zal hun vraag allereerst gericht zijn op de eerste lijn. Maar huisartsen rapporteren dat ze onvoldoende kennis van genetica hebben die relevant is voor de dagelijkse praktijk en voelen zich niet in staat genetische zorg te verlenen.

Over de Gen-Equip website

De website met de leermodules die aan dit kennisgebrek tegemoet moeten komen, is opgezet vanuit het Gen-Equip project. Dit is een project dat onderwijs, eerstelijnszorg zorg en genetica combineert. Het doel van de betrokken zorgverleners en wetenschappers is om de genetica-kennis en vaardigheden van eerstelijnszorgverleners te vergroten. Zij hopen zo om de zorg voor patiënten met genetische ziekten of vragen hieromtrent op de langere termijn te verbeteren.

De website www.primarycaregenetics.org bevat behalve de e-learningmodules ook  praktische hulpmiddelen zoals uitleg over "rode vlaggen" waarbij iemand extra alert moet zijn op genetische aandoeningen, en een serie webinars.

Bekijk hier een video met uitleg van de Britse projectleider, prof. Heather Skirton
###geneticselearning###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?