Genomineerden Zinnige Zorg 2019 bekend

2 mei 2019
Smartphone-medisch
Innovatie
Nieuws

Zinnige zorg is een overkoepelend programma binnen VGZ om innovatieve zorgpaden te stimuleren en breder in te zetten. Zo wil VGZ naar eigen zeggen de zorgkwaliteit verbeteren en tegelijk de zorg betaalbaar houden. Een groeiend netwerk van ziekenhuizen en andere zorginstellingen brengt dit in de praktijk. Meerjarenafspraken moeten nieuwe initiatieven een kans bieden, die onder de huidige vergoedingsstructuur een instelling geld zouden kosten.

E-health rol binnen Zinnige Zorg

Hoewel e-health een rol speelt binnen Zinnige Zorg, treedt VGZ hier minder mee op de voorgrond dan andere verzekeraars, zo vertelt zorgbestuurder Ab Klink van VGZ in ICT&health 2, 2019. “Waar het om gaat, is dat de zorgpartijen met wie VGZ samenwerkt, de zekerheid hebben dat zij geen omzet kwijtraken." Binnen het netwerk Zinnige Zorg worden al ruim 500 initiatieven toegepast en met elkaar gedeeld.

Mensen kunnen bepalen wie de finalisten van de Zinnige Zorg-prijs worden door te stemmen op één van de initiatieven via de website www.vgz.nl/zinnigezorgaward tussen maandag 13 mei en maandag 3 juni. Een deskundige jury bepaalt dan op dinsdagavond 4 juni de drie winnaars. Er zijn drie prijzen: 10.000 euro voor de winnaar, 5.000 euro voor nummer twee en 2.500 euro voor de derde plaats. Met het geld kunnen de zorgaanbieders hun zinnige zorg-initiatief verbeteren.

Eerdere winnaars

In 2018 won het project VerpleegThuis van thuiszorgorganisatie Vierstroom. Zowel alle verpleegzorg als de persoonlijke verzorging werd in één pakket en op maat aangeboden. Thuiszorgmedewerkers doen zelfs de was of drinken een kopje koffie mee.

De winnaar van 2017 was het Albert Schweitzer ziekenhuis met 'Breast Clinic'. Binnen één uur weet vierentachtig procent van de patiënten dat ze géén borstkanker hebben en de polibezoeken bij chirurgie worden fors gereduceerd. Dit Zinnige Zorg initiatief is inmiddels door elf andere ziekenhuizen geïmplementeerd.

Genomineerden 2019

De negen genomineerden voor 2019 zijn

Bernhoven ziekenhuis (Uden) – Kindvriendelijk gips bij gebroken pols

Softcast gips kan tegen water en wordt eenvoudig zelf verwijderd als de breuk is genezen. Ideaal dus voor kinderen! Dit scheelt de helft aan ziekenhuisbezoeken.

Vincent van Gogh voor GGZ (Venray)- Behandeling met beeldbellen

Beeldbellen helpt een cliënt in de behandeling van een angst- of dwangstoornis. Zo is de therapeut virtueel aanwezig in confronterende situaties. Bij Vincent van Gogh gaat 66 procent van de cliënten al na 8 (ipv 16) weken naar huis om daar de behandeling voort te zetten.

Vivent (Rosmalen) – Zelfredzaamheidskoffer voor wijkverpleging

Een praktische 'zelfredzaamheidskoffer' verkort de duur van wijkverpleging. Door direct kennis te maken met praktische hulpmiddelen zijn cliënten eerder zelfstandig

WarmThuis (Alkmaar) – Mantelzorgers ontlast door logeerhuis

Door WarmThuis worden mantelzorgers ontlast zodat zij even op adem kunnen komen. Zij kunnen hun geliefde met een gerust hart achterlaten. Demente cliënten wonen zo'n negen maanden langer thuis.

Máxima Medisch Centrum (Veldhoven) – Minder complicaties na darmoperatie

Door een intensieve samenwerking voor, tijdens en na een dikkedarmoperatie is het risico op levensbedreigende complicaties met de helft gedaald.

Rivas Zorggroep (Gorinchem) – Telefonisch consult met ziekenhuis helpt huisarts

De huisarts raadpleegt de specialist uit het ziekenhuis met een telefonisch consult. Vaak luistert de patiënt zelfs mee in dit gesprek. Zo voelt de patiënt zich serieus genomen, is sneller geholpen en ontvangt direct gericht zorgadvies. Dit voorkomt onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis.

Radboudumc (Nijmegen) – Geen algehele narcose voor angstige patiënten

Angstige patiënten krijgen geen narcose meer maar ondergaan ontspannen een pijnlijke ingreep: dit kan dankzij sedatie. Het is veel minder belastend dan narcose, geeft een sneller herstel en dus een korter verblijf in het ziekenhuis.

Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) – Thuiszorg niet nodig voor stoma

Door je stoma zelf te behandelen, kunnen patiënten eerder naar huis en zijn ze niet afhankelijk van thuiszorg. Het ziekenhuis heeft de cijfers omgedraaid: vroeger gingen negen op de tien patiënten naar huis mét thuiszorg, nu gaan negen op de tien patiënten naar huis waarbij thuiszorg niet nodig is.

Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht) – Zorg aan huis bij patiënt met kanker voor toedienen medicijnen.

Het toedienen van belastende medicijnen tegen botcomplicaties gebeurt thuis. De patiënt blijft in zijn of haar vertrouwde omgeving en hoeft niet meer naar het ziekenhuis.