Search
Close this search box.
Search

GES zoekt praktische oplossingen voor uitdagingen zorg

Geld, technologie, kennis en samenwerking: vier belangrijke componenten om tot duurzame oplossingen te komen voor uitdagingen in de gezondheidszorg zoals vergrijzing en personeelstekort. Tijdens de Global Entrepreneurship Summit afgelopen week kwamen deze componenten samen en werden er praktische overeenkomsten gesloten, nodig om de transitie waarin de gezondheidszorg zich bevindt in goede banen te leiden. Belangrijkste doelen: mensen langer gezond houden en preventie.

Gezondheidszorg was een belangrijk onderwerp tijdens de GES 2019, die van 3-5 juni gehouden werd in Den Haag. Datzelfde gold voor met gezondheid verweven onderwerpen zoals (toegang tot) water en voedsel (agrifood), maar ook connectiviteit en energie(verbruik) en de impact hiervan op het milieu. De GES 2019 werd georganiseerd door Nederland en de VS, met als doel om oplossingen te vinden voor mondiale uitdagingen in bovengenoemde gebieden.

Om deze doelen te bereiken, hebben investeerders, wetenschappers en ondernemers gediscussieerd en kennis uitgewisseld om nieuwe technologie te benutten, zoals 5G, geavanceerde productie en kunstmatige intelligentie. Investeerders, ondernemers en beleidsmakers hebben allemaal een belangrijke rol bij het benutten van deze technologieën om oplossingen naar de markt te brengen. GES 2019 stelt deze groepen samengebracht te hebben om de volgende innovatiegolf te creëren, omdat de uitdagingen te groot zijn om zonder samenwerking tussen alle betrokken stakeholders op te lossen.

Transitie naar preventie, langer gezond

De gezondheidssector bevindt zich niet alleen in Nederland, maar wereldwijd in een overgang van ziekenzorg naar preventie, maar ook naar manieren om ouder wordende mensen mensen langer gezond te houden. Het belangrijkste doel is een betere kwaliteit van leven. Nauwelijks minder belangrijk is echter het betaalbaar en organiseerbaar houden van zorg (in Nederland lopen de zorgkosten zonder ingrijpen op tot 174 miljard euro in 2040).
 
GES bracht meer dan 240 ondernemers van over de hele wereld samen in vier sessies, verspreid over twee dagen. Het resultaat was dat er meer dan tien overeenkomsten werden gesloten. Daaronder de aankondiging van The Gritti Fund, het eerste investeringsfonds voor geestelijke gezondheid en welzijn dat al meer dan 150 miljoen dollar opbracht. verder was er de aankondiging van Coca-Cola, dat zijn onderzoek over geestelijke gezondheid van generatie Z gaat delen.

Vooruitzichten patiënten verbeteren

Daarnaast werden er bij GES nieuwe samenwerkingsverbanden opgezet. Daarmee willen de betrokken partijen geneeskunde, big data en kunstmatige intelligentie verenigen om een gedetailleerder beeld van de patiënt te krijgen. Uiteindelijk moeten zo en de vooruitzichten van patiënten met gemiddeld 30 – 40 procent verbeterd worden

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?