Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
11 november 2020
Artikel delen

Gesprekshulp bij kanker app gelanceerd

Er zijn maar weinig patiënten die alle informatie onthouden die tijdens een gesprek met een arts tot hun komt. Dat geldt zeker voor kankerpatiënten die, voor een uitslag of behandelplan, vaak extra nerveus zijn voor zo’n afspraak. Stichting kanker.nl heeft, om patiënten en hun naasten tijdens een doktersafspraak te helpen, de app ‘Gesprekshulp bij kanker’ ontwikkeld.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Met de ‘Gesprekshulp bij kanker’ app kunnen patiënten de afspraak bij de arts voorbereiden, bijvoorbeeld door het aanmaken van een vragenlijst. Daarnaast is het ook mogelijke om, uiteraard alleen wanneer de arts daarmee akkoord gaat, het gesprek op te nemen en op een later moment weer terug te luisteren. De opnames worden omwille van de privacy alleen op de telefoon van de gebruiker opgeslagen.

Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten tijdens een gesprek met een arts 40 tot 80 procent van alle informatie die tot ze komt, weer vergeet. Daarbij komt ook nog eens dat bijna de helft van de informatie die ze wél onthouden niet klopt omdat zij het zich verkeerd herinneren.

Gesprekshulp met voorbeeldvragen

In de ‘Gesprekshulp bij kanker’ app staan diverse voorbeeldvragen die patiënten helpen bij het voorbereiden van een gesprek met de arts, bijvoorbeeld om tijdens de afspraak aan de orde te stellen. Patiënten kunnen in de app ook hun eigen vragen toevoegen. De voorbeeldvragen zijn onder andere opgesteld en geselecteerd in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Borstkankervereniging Nederland (BVN).

Wanneer een patiënt goed voorbereid op een afspraak verschijnt en alle informatie die de arts aanlevert ook onthoudt, dan heeft dat ook voordelen voor de zorgprofessionals. Een goed geïnformeerde patiënt zal actiever aan de gesprekken deelnemen en meer weloverwogen belangrijke beslissingen nemen, bijvoorbeeld over de behandeling.

“Ik raad mijn patiënten altijd aan het gesprek goed voor te bereiden. Ik merk dat mensen het fijn vinden dat ze het gesprek mogen opnemen. Bij een tweede afspraak zijn ze ook echt beter geïnformeerd omdat ze het eerste gesprek nog eens hebben kunnen terugluisteren. Ze kunnen dan beter meepraten over hun behandeling. Het is echt een win-winsituatie”, aldus verpleegkundig specialist van Muilekom.

De ‘Gesprekshulp bij kanker’ app is beschikbaar voor zowel Android (Google Play Store) al iOS (Apple App Store) smartphones.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen