Gezondheidstoepassingen groeien snel binnen AI/cognitive computing

Binnen toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en cognitive computing groeit het segment ‘healthcare’ sterk. Volgens IDC behoort het segment ‘diagnose en behandeling’ nu en tot en met 2020 tot de top 5 van toepassingen in AI/cognitive computing op het gebied van omzet. Een van de snelst groeiende segmenten is R&D in de farmaceutische sector.

De totale omzet in ‘cognitive & artificial intelligence (AI) systems’ komt dit jaar uit op 12,5 miljard dollar, aldus het marktonderzoeksbureau. Dat is 59,3 procent meer dan in 2016. Zakelijke investeringen in technologie op het gebied van AI en cognitieve oplossingen zorgen voor een snelle omzetgroei de komende jaren. Met een gemiddelde jaarlijkse groei van 54,4 procent tot en met 2020 komen de bestedingen dat jaar uit op ruim 46 miljard dollar.

Cognitieve en AI-platforms bieden steeds meer mogelijkheden om voorspellingen te doen, aanbevelingen en intelligente ondersteuning bij beslissingen, zo stelt IDC. Daarmee worden dergelijke systemen in toenemende mate integraal onderdeel van IT-infrastructuren. Organisaties dienen zich dan ook nu al wegwijs te maken in de adoptie en het gebruik van deze technologie.

Vanuit een technologiestandpunt wordt het meeste geld dit jaar besteed (4,5 mld dollar) aan cognitieve toepassingen, waaronder cognitief mogelijk gemaakt processen en industrie-toepassingen die mogelijkheden bieden voor automatisch leren, ontdekken en het doen van aanbevelingen of voorspellingen. Aan AI/cognitieve platforms die instrumenten bieden om adviesdiensten te leveren, te analyseren, organiseren et cetera op basis van al dan niet gestructureerde informatie, wordt ruim 2,5 miljard dollar besteed.

Onder de segmenten waar dit jaar het meeste geld aan wordt besteed, vallen kwaliteitsmanagement en aanbevelingssystemen en diagnose en behandelingssystemen. De top 5 is samen goed voor bijna de helft van alle bestedingen aan AI/cognitieve platforms, waarbij diagnose/ behandeling goed is voor 10 procent. Waar dit segment nu nog een tweede positie heeft, zakt het naar een vijfde plek in 2020.

Een ander ‘healthcare’ segment dat opvalt is dat van ‘Pharmaceutical Research and Discovery’. Dat beleeft de komende jaren een gemiddelde jaarlijkse groei van 74,2 procent. In zijn totaliteit is health dan ook samen met segmenten zoals industrie en retail een van de grootste en snelst groeiende segmenten in AI/cognitieve computing.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Volg jij ons al?