Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Gezondheidszorg trends 2022: transformatie doorzetten

Deloitte heeft haar rapport over de huidige staat van de gezondheidszorg, wereldwijd, gepubliceerd. Daarin kijken de analisten ook naar een zestal problemen die dringend aangepakt moeten worden om de kwaliteit van de gezondheidszorg te vergroten. Het rapport, Global Healthcare Outlook 2022, schetst onder andere acties die nodig zijn om veerkracht op te bouwen en tot betere resultaten te komen.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De wereldwijde gezondheidszorgsector blijft de nieuwe uitdagingen aangaan die de aanhoudende coronapandemie met zich meebrengt en die de aandacht en middelen van de zorgsystemen blijft domineren. Zorgprofessionals staan onder enorme werkdruk en zorginstellingen hebben grote moeite met het op peil houden van niet-COVID-19 gerelateerde zorg. Dit zijn maar twee voorbeelden. Onder druk van deze pandemie, en alle problemen en uitdagingen die daarmee gepaard gaan, is een enorme verschuiving binnen de gezondheidszorg in gang gezet. Die verschuiving zal ook in 2022 volop voortgezet worden.

Transformatie gezondheidszorg

De pandemie zorgde niet alleen een exponentiële vooruitgang in de medische wetenschap, maar ook een explosie van digitale technologieën, toegang tot gegevens en analyses. Consumenten werden steeds beter geïnformeerd, maar daardoor ook mondiger. De gezondheidszorg maakt, behalve de enorme digitale transitie, ook een omslag door van ziektezorg naar preventie en welzijn. En die verschuiving blijkt de katalysator bij uitstek te zijn voor de klinische, financiële en operationele transformatie die de gezondheidszorg de wereld al lang heeft beloofd.

De coronapandemie heeft tal van bestaande en/of opkomende trends in de gezondheidszorg versneld. Denk aan de verschuivende voorkeuren en gedrag van consumenten, de integratie van biowetenschappen binnen de zorg, snel evoluerende digitale gezondheidstechnologieën, nieuw talent en zorg leveringsmodellen en klinische innovatie Als belanghebbenden in de sector en de consumenten die zij bedienen, worden zij geconfronteerd met een onbekende wereld van werken op afstand, virtuele doktersbezoeken en een toeleveringsketen die wordt gekenmerkt door tekorten aan medische benodigdheden, personeel en diensten, de sector transformeert om de nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Zes gezondheidstrends voor 2022

Deloitte benoemt in het Global Healthcare Outlook 2022 rapport (pdf link) een zestal trends, of beter gezegd uitdagingen, die in 2022 de volle aandacht behoeven om de langverwachte transformatie van de gezondheidszorg, die door de coronapandemie een zet in de goede richting gekregen heeft, door te kunnen zetten.

  • Gelijkheid in de gezondheidszorg: Bevorderen van gelijkheid binnen de gezondheidszorg door het doel om te zetten in een actie.
  • Mentale gezondheid en welzijn: Geestelijke gezondheidszorg – tijd om nu vooruit te gaan.
  • Toekomst van de medische wetenschap: Vooruitgang in een snel tempo van verandering.
  • Een nieuwe visie op de volksgezondheid: Bouwen aan een veerkrachtige toekomst voor de volksgezondheid.
  • Environment, Social and Governance (ESG): Decarbonisatie van de gezondheidszorg en de weg naar ‘net-zero’ uitstoot.
  • Digitale transformatie en overeenstemming van zorgverleningsmodellen: voorbereiding op een digitaal gestuurde gezondheidszorg.

“Belanghebbenden in de gezondheidszorg moeten in 2022 alert, wendbaar en flexibel blijven om het hoofd te bieden aan aanhoudende pieken en dalen in endemisch COVID-19 gevallen en sterfgevallen en andere overdraagbare ziekten. We hopen dat de echte erfenis van de pandemie een tijdige katalysator is om veel van de al lang bestaande uitdagingen te starten en te versnellen en kansen die voortvloeien uit de zes dringende sectorkwesties waarmee de mondiale gezondheidszorg wordt geconfronteerd”, aldus Deloitte.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen