GGD’s Utrecht, Twente, Hollands Noorden krijgen digitaal dossier

9 februari 2018
GGD-utrecht-Finalist
Databeschikbaarheid
Nieuws
Met het nieuwe dossiersysteem willen de GGD’en hun wendbaarheid te vergroten en eenvoudiger inspelen op toekomstige veranderingen. Zo moet hun dienstverlening op het gewenste hoge niveau gewaarborgd worden. Na het doorlopen van een aanbestedingsprocedure hebben de GGD-regio's de opdracht tot ontwikkeling gegund aan Finalist.

Registratiesysteem, zorgportaal

Finalist zal voor het digitaal dossier voor zorgprofessionals in de Jeugdgezondheidszorg een registratiesysteem ontwikkelen en een gebruiksvriendelijk portaal voor ouders bouwen. Zo hebben ouders de beschikking over hun eigen gegevens en kunnen ze eenvoudig afspraken maken met bijvoorbeeld het consultatiebureau of de jeugdarts. Met het nieuwe digitaal dossier wordt het volgens Finalist ook mogelijk geanonimiseerde gezondheidsgegevens te delen met gemeenten en andere ketenpartners. Dit kunnen gegevens over bepaalde wijken zijn of data op basis waarvan gerichte preventieactiviteiten ingezet kunnen worden.

Rekening gehouden met MedMij

Finalist is gespecialiseerd in het ontwikkelen van op maatwerk gebaseerde digitale systemen voor de zorgsector. Er is bij de ontwikkeling voor de GGD’s wel rekening gehouden met de invoering van het MedMij-stelsel van standaarden en afspraken om gegevens toegankelijker te maken voor patiënten / cliënten en eenvoudiger uit te wisselen, zo stelt Ewout Lap van Finalist. "De GGD's houdt zelf rekening met de standaarden en afspraken van het MedMij-stelsel. Daarom ook het cliëntenportaal waarbij verzorgers en kinderen van 16 jaar inzage krijgen in de gegevens zoals die voor hun zijn vastgelegd, waarbij ze afspraken kunnen maken en wijzigingsverzoeken kunnen indienen. Informatie-uitwisseling betreft alleen dossieroverdracht-berichten tussen GGD-en onderling en vaccinatiegegevens met het RIVM."

Afgestemd op komst AVG

Bij het genoemde delen van geanonimiseerde gegevens met derde partijen zoals gemeenten is volgens Lap ook voldoende rekening gehouden met de regels in de privacywet AVG. "Security en privacy by design is een belangrijk uitgangspunt bij de totstandkoming van het systeem. Hierbij wordt rekening gehouden met de AVG en de overige relevante wet- en regelgeving."