Gino & MijnPGO krijgen MedMij-label

15 oktober 2019
black women using laptop computer on the floor
Gegevensuitwisseling
Nieuws

Gino software (Online Zorgplan) en MijnPGO hebben het MedMij-label gehaald. Beide PGO-leveranciers wisten deze week deze week het kwalificatie- en acceptatietraject succesvol af te ronden. Daarmee komt het aantal persoonlijke gezondheidsomgevingen met het MedMij-label op negen.

Met de ondertekening van de deelnemersovereenkomst mogen Gino en MijnPGO het MedMij-label voeren. Het MedMij-label bevestigt dat het betreffende PGO voldoet aan alle afspraken over uitwisseling van gegevens, die zijn vastgelegd in het MedMij Afsprakenstelsel. Hiermee is voor burgers en zorggebruikers een belangrijke stap gezet op weg naar eigen regie over de gezondheid.

Eerste ICT-leverancier met MedMij-label

Eerder deze week kreeg de eerste ICT-leverancier – Asterisque – het MedMij-label. Volgens het MedMij-programma is daarmee een belangrijke stap gezet op weg naar daadwerkelijke uitwisseling van gegevens tussen zorgaanbieder en een PGO. Drimpy, Ivido, Curavista, Healpt, Quli, MedVision 360 en Selfcare haalden eerder al het label. Zonder een leverancier van informatiesystemen was daadwerkelijke uitwisseling van gegevens op de MedMij-manier echter nog niet mogelijk.

Er zijn het MedMij-stelsel twee soorten toepassingen: aan de kant van de persoon (zorggebruiker) en van de zorgaanbieder. PGO-leveranciers kunnen deelnemer worden aan de persoonskant, ICT-leveranciers van zorgaanbieders aan de zorgaanbiederskant. Asterisque is de eerste ICT-leverancier die als Dienstverlener Zorgaanbieder (DVZA) het MedMij-label mag voeren. Net als Asterisque zullen ook Gino en MijnPGO tijdens het MedMij Event op 5 november in het zonnetje gezet worden.

100 PGO-leveranciers bezig

Momenteel zijn er ongeveer 100 leveranciers bezig met een PGO voor zorggebruikers en meer dan 30 kandidaat-deelnemers aan de zorgaanbiederkant. Het is wettelijk verankerd dat burgers medio 2020 moeten kunnen beschikken over een elektronisch afschrift van hun medische gegevens. Dat moet hen meer regie bieden over hun gezondheid en eventuele behandelingen. Een PGO kan daarbij het goede hulpmiddel zijn.

MedMij stelt dat het raamwerk van het programma zeven zekerheden biedt aan burgers die een PGO gebruiken:

  1. Je hebt zelf regie over je eigen gezondheidsgegevens en kan ze gedurende je hele
    leven blíjven gebruiken in jouw eigen persoonlijke gezondheidsomgeving.
  2. Alleen jij bepaalt welke gegevens je in je PGO verzamelt en met wie je ze deelt.
  3. Jouw gezondheidsgegevens zijn volgens strenge eisen beveiligd en tijdens de
    uitwisseling altijd versleuteld.
  4. Je gegevens worden alleen bewaard in je eigen PGO en op de plek waar ze nu ook
    al staan, bij je zorgaanbieder. Je gegevens komen dus niet bij derden terecht.
  5. Niet alleen jouw PGO heeft het MedMij-label; ook de zorgverlener waar je gegevens
    mee uitwisselt heeft het label.
  6. Stichting MedMij voert de uitgebreide toetsing uit die nodig is om het MedMij-label te verkrijgen.
  7. Stichting MedMij bestaat uit nationale organisaties van patiënten en zorgverleners.