De ministeries van VWS en Buitenlandse Zaken en ruim twintig andere partijen hebben het Global Health Pact ondertekend om te strijden voor wereldwijde toegankelijke gezondheidszorg.

Global Health Hub verbetert mondiale gezondheid

Eind september is de Global Health Hub Nederland gelanceerd om de mondiale gezondheid te versterken. Minister Ernst Kuipers van VWS, Directeur-Generaal Internationale Samenwerking Pascalle Grotenhuis van Buitenlandse Zaken en ruim twintig andere partijen slaan hiervoor de handen ineen. Om de samenwerking verder kracht bij te zetten hebben zij ook het Global Health Pact ondertekend. De Global Health Hub Nederland is opgericht om een voorloper te zijn in de organisatie van wereldwijde gezondheidzorg.

Andere organisaties die betrokken zijn bij de Hub zijn: kennisinstituten, academici, ngo’s, topsectoren, jongeren, vernieuwers en denktanks die actief zijn op het gebied van mondiale gezondheid. Door hun krachten te bundelen willen de partners van de Global Health Hub Nederland bijdragen aan verschillende thema’s.

Global Health Hub verenigt

De Global Health Hub Nederland is onderdeel van de mondiale gezondheidsstrategie van het kabinet. Centrale punten uit deze strategie zijn het bevorderen van samenwerking, het delen van kennis en ervaring en het verdedigen van mensenrechten om de gezondheid van mensen wereldwijd te verbeteren.

Directeur-Generaal Internationale Samenwerking Pascalle Grotenhuis van Buitenlandse Zaken: “Het is duidelijker dan ooit dat gezondheid grenzen overschrijdt. En dat we allemaal van elkaar afhankelijk zijn om gezondheidsuitdagingen, zoals nieuwe uitbraken van ziekten en de gezondheidseffecten van klimaatverandering, te beperken. Samenwerking tussen sectoren en over grenzen heen is essentieel.”

Belangrijke thema’s

In de Hub is een aantal centrale thema’s bepaald, zoals het versterken van de mondiale gezondheidsarchitectuur en de nationale gezondheidssystemen. Dit moet worden bereikt door onder meer het verbeteren van de toegang tot basisgezondheidszorg en Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten.

Ook is er aandacht voor het verbeteren van de internationale pandemische paraatheid en het minimaliseren van grensoverschrijdende gezondheidsdreigingen. Er wordt ingezet op wereldwijde toegang tot medicijnen en gezondheidsproducten en op de internationale inzet op antibiotica resistentie (AMR) en zoönose te versterken.

Klimaatverandering

In de samenwerking is ook aandacht voor de impact van klimaatverandering op de volksgezondheid en vice versa. Er wordt gestreefd naar het wereldwijd duurzaam maken van de gezondheidszorg. Andersom wordt er ook naar gekeken hoe de gezondheidszorg bestand kan zijn tegen klimaatverandering.

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “We voelen allemaal duidelijk de urgentie om te werken aan een wereldwijd robuuster en eerlijker ecosysteem voor de volksgezondheid. De uitdagingen waarvoor we staan zijn zo veelomvattend dat we hiervan op alle mogelijke manieren werk moeten maken. We hebben de expertise nodig van kennisinstituten en niet-gouvernementele organisaties en hebben zowel publieke als private partners nodig. Ieder heeft een rol te spelen. Alleen zo komen we verder om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden.”

ICT&health World Conference

Ook ICT&health ziet dat het bevorderen van de gezondheidszorg niet aan landsgrenzen gebonden is. Daarom benadrukt de organisatie het belang van internationale samenwerking. In lijn hiermee kondigt ICT&health de ICT&health World Conference 2024 aan, die gepland staat van 14 tot 16 mei in Maastricht. We nodigen mensen van over de hele wereld uit om deel te nemen en te profiteren van de inzichten en kennis die nationale en internationale experts, zorgprofessionals, wetenschappers, ontwikkelaars en leiders in de gezondheidszorg te bieden hebben.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?