Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Goed beursjaar voor healthtech-bedrijven’

Dit jaar beleefden vier grote bedrijven actief op het gebied van IT en gezondheid hun beursgang en haalden daarmee gezamenlijk bijna 1,6 miljard dollar op. Volgens experts hebben deze bedrijven inmiddels bewezen businessmodellen, innovatieve producten en een stabiele omzet.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Dit jaar togen onder andere Health Catalyst, Livongo Health, Phreesia en Change Healthcare naar de beurs. Naar verwachting zal ook Peleton nog voor het einde van dit jaar zijn beursgang beleven. Het bedrijf diende hiervoor in juni documenten in bij de toezichthouder. Peloton wist tot dusver al een slordige 900 miljoen dollar op te halen.

Volgens beurskenners zijn bedrijven die actief zijn op het snijvlak van IT en gezondheidszorg publieke en private investeerders aantrekt omdat deze bedrijven een combinatie biedt van innovatieve en succesvolle producten, toenemende omzetten, sterke managementteams en groeiende markten. Health Catalyst, Livongo Health, Phreesia en Change Healthcare voldoen allen aan deze voorwaarden, stellen analisten.

Schoolvoorbeelden

Health Catalyst bijvoorbeeld is aanbieder van technologieën voor data analytics en helpt zorgorganisaties bij het efficiënter maken van hun bedrijfsvoering. Het bedrijf haalde bij zijn beursgang 182 miljoen dollar op bij een introductiekoers van 26 dollar per aandeel. Op de eerste beursdag steeg het aandeel met meer dan 50 procent en schommelt momenteel rond de 40 dollar per aandeel.

Uit beursdocumenten van Health Catalyst blijkt dat het bedrijf uitgaat van een marktpotentieel van zo’n acht miljard dollar inclusief twee miljard dollar afkomstig van zijn cloudgebaseerde besturingssysteem, drie miljard dollar van analytics-applicaties en nog eens drie miljard dollar van zakelijke diensten.

Health Catalyst eindigde het eerste kwartaal met een omzet van 35,2 miljoen dollar versus 20,6 miljoen dollar een jaar eerder. Het bedrijf sloot 2018 af met een omzet van 112,6 miljoen dollar. Een jaar eerder was dat nog 73,1 miljoen dollar.

Livongo

Livongo biedt een digitaal gezondheidsplatform genaamd Livongo for Health. De oplossing richt zich primair op diabetespatiënten en bestaat uit connected devices, een smart cloud en een virtueel zorgteam. Bij zijn beursgang haalde het bedrijf 355 miljoen dollar op bij een introductiekoers van 28 dollar per aandeel en op de eerste beursdag steeg het aandeel met 36 procent. Livingo gaat afgaande op beursdocumenten uit van een marktpotentieel van 12,3 miljard dollar met een uitloop naar een kleine 16 miljard dollar.

In het eerste kwartaal van dit jaar realiseerde Livongo een omzet van 32,1 miljoen dollar, een stijging van 157 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet over geheel 2018 nam toe met 122 procent naar 68,4 miljoen dollar. Het bedrijf is echter nog niet winstgevend.

Peleton

Peloton moet nog naar de beurs, maar het bedrijf verwacht voor het gebroken boekjaar tot februari volgend jaar een omzet van zo’n 700 miljoen dollar. Het voorbije jaar werd een omzet van 370 miljoen dollar genoteerd.

Peloton is een Amerikaanse aanbieder van virtuele fiets- en looptrainingen aanbiedt. Het bedrijf werd opgericht in 2012 en verkoopt hometrainers en loopbanden in combinatie met tablets. Het geld wordt verdiend met de verkoop van fitness hardware en abonnementen op gezondheidsprogramma’s.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen