Search
Close this search box.
Search

Goede, veilige, snelle uitwisseling medische gegevens redt levens

De KBO, LPGGz en KNMP pleiten in een brief aan de Tweede Kamer voor een goede, veilige en snelle uitwisseling van medische gegevens. Dat kan namelijk levens redden, zo geven de drieorganisaties aan. De tweede Kamer debatteert 29 juni met minister Schippers (VWS) over gegevensuitwisseling in de zorg.

Volgens apothekersorganisatie KNMP missen apothekers nu vaak patiëntinformatie die zij nodig hebben voor veilig medicijngebruik. De VVD stelde hier eerder in juni al Kamervragen over. Deze Kamervragen waren weer het gevolg van de berichtgeving over het onderzoek naar e-Health in de apotheek door Nictiz en de KNMP.

Apothekers missen volgen het begin juni gepubliceerde onderzoek patiëntinformatie, zoals laboratoriumuitslagen en de reden van voorschrijven, die belangrijk is voor veilig medicijngebruik. Dat komt doordat andere zorgverleners zoals ziekenhuizen en artsen nog maar zeer beperkt elektronisch hun patiëntgegevens delen.

Aandacht voor veilige gegevensuitwisseling

Samen met seniorenorganisatie KBO en Landelijk Platform GGz vraagt de KNMP in de brief aandacht voor gegevensuitwisseling tussen de tweede en eerste lijn. Voor kwetsbare patiënten, zoals ouderen en patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening, is het van levensbelang dat zorgverleners een actueel overzicht hebben van de medicatie van de patiënt.

Als verschillende geneesmiddelen ongewenst reageren op elkaar, of in aard of dosering niet passen bij lichaamsspecifieke eigenschappen van de patiënt, dan kan dit leiden tot complicaties, onnodige ziekenhuisopnames of erger. Momenteel hebben apothekers echter niet altijd toegang tot relevante patiëntinformatie zoals laboratoriumuitslagen, de reden van voorschrijven en nierfunctiewaarden. Zonder al deze gegevens kan de apotheker de medicatiebewaking niet goed uitvoeren. KBO, LPGGz en KNMP roepen op tot handhaving en verbetering.

De drie organisaties vragen de Tweede Kamer om bij tweedelijns zorginstellingen aan te dringen om gegevens met de eerste lijn te delen en zorg te dragen voor benodigde middelen. KBO, LPGGz en de KNMP willen dat het zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijk wordt gemaakt om de regie op eigen medische gegevens te voeren, ook voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Daar hoort bij dat voor zorgverleners de randvoorwaarden er zijn om patiënten te informeren en te motiveren om toestemming te geven voor gegevensuitwisseling.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?