Goedgekeurd transformatieplan ‘Mooi Maasvallei’ gaat voor hybride ziekenhuis

21 augustus 2023
Mooi Maasvallei
Digitalisering
Nieuws

Mooi Maasvallei's zorgtransformatieplan heeft de snelle toets van zorgverzekeraars VGZ en CZ doorstaan en kan nu verder worden ontwikkeld. Het plan legt expliciet de nadruk op een hybride ziekenhuisconcept, thuismonitoring, preventie, verdere digitalisering en wil de uitdagingen in de zorg aanpakken. Het plan bevordert samenwerking tussen domeinen en zet in op preventie en zelfmanagement, terwijl het de rol van de inwoners in de regio vergroot.

Mooi Maasvallei omvat alle aanbieders van zorg, welzijn, gemeenten, scholen en werkgevers in de regio Noordoost Brabant en de kop van Noord-Limburg. Dit zorglandschap staat door de goedkeuring van het transformatieplan aan de vooravond van een opmerkelijke verandering. De aanbieders zijn enthousiast over het feit dat hun transformatieplan, dat een meer hybride ziekenhuis wil realiseren, de snelle toets heeft doorstaan. Het uiteindelijke beoordelingsproces voor impactvolle transformaties bestaat uit vier stappen, waarvan het slagen voor de snelle toets een eerste zeer belangrijke is

Hybride ziekenhuismodel

Het transformatieplan zet in op een modern hybride ziekenhuismodel en het gebruik van geavanceerde digitalisering en thuismonitoring. Hiernaast wordt in Mooi Maasvallei al langere tijd ingezet op een  domein overstijgende samenwerking. Deze aanpak wordt nu versterkt dankzij de goedkeuring van het IZA-transformatieplan, waarbij de betrokkenheid van inwoners wordt vergroot en preventieve zorg prioriteit krijgt.

Het plan omvat diverse initiatieven, die de zorgervaring van patiënten zullen transformeren. Uitbreiding van voorzorgcirkels, een hybride ziekenhuisconcept dat zelfzorg, thuismonitoring en digitalisering benadrukt, en investeringen in het educatieve Smaakcentrum dragen bij aan een meer holistische benadering van gezondheid. Bovendien zal een geavanceerd zorgcoördinatiecentrum de patiëntenzorg stroomlijnen en de nadruk leggen op thuiszorg en zelfmanagement.

Focus op samenwerking

Financiële middelen zijn van cruciaal belang voor het realiseren van dit plan. Pauline Terwijn, voorzitter van Mooi Maasvallei, benadrukt dat deze investeringen een veerkrachtige samenleving zullen voortbrengen, zelfs te midden van de welbekende grote uitdagingen in de zorgsector. Het plan voor een nieuwe zorgtoekomst kan alleen worden gerealiseerd door sterk te focussen op samenwerking tussen stakeholders, zorgprofessionals en de gemeenschap.

Transformatieplannen & facts

Steeds meer transformatievoorstellen hebben de afgelopen maanden, net als dat van Mooi Maasvallei, groen licht gekregen na de zogeheten  snelle toets van de zorgverzekeraars, waardoor ze daadwerkelijk in goed uitgewerkte plannen kunnen worden omgezet. Twee andere voorbeelden van transformatieplannen, die de afgelopen maanden de snelle toets doorstonden, zijn die van ETZ en de combinatie van aanbieders Gedeelde Zorg-Midden-Holland en Groene Hart Ziekenhuis .

ETZ was zelfs één van de allereerste ziekenhuizen dat groen licht kreeg in Nederland. Die positieve beoordeling betekent dat het ETZ financiële middelen krijgt om de plannen voor de Polikliniek van de Toekomst en het project Digitale Zorgpaden verder uit te werken.

Transformatieplannen van zowel Gedeelde Zorg Midden-Holland als het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) hebben ook kortgeleden met succes de snelle toets doorlopen. Hun transformatieplan is gebaseerd op drie thema’s: het voorkomen van medisch specialistische zorg, het optimaal organiseren van hybride zorgpaden en een  verbeterde ketenaanpak voor goede uitstroom.