Search
Close this search box.
Search

Gommers: ‘Vertaal data naar betrouwbare adviezen, voorspellingen’

“De coronacrisis heeft duidelijk laten zien dat IC’s altijd te maken hebben met krapte, zowel in capaciteit als in personele bezetting. Dit momentum moeten we pakken om daar iets aan te doen”, stelt Diederik Gommers, hoofd Intensive Care/intensivist bij het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). ICT speelt in zijn ogen zeker een rol in de aanpak van deze problematiek.

“We moeten de verschillende werelden van zorgprofessionals en ICT-ers snel dichter bij elkaar brengen, zodat zij samen de vertaalslag kunnen maken van data naar adviserende en voorspellende systemen”, vindt Gommers. In de coverstory van ICT&health 2 deelt deze communicator pur sang zijn visie op digitale innovatie in de IC-zorg èn een effectieve samenwerking met politiek en maatschappelijke partners in de strijd tegen COVID-19.

Cultuurverandering doormaken

“We hebben veel meer medische professionals nodig die geïnteresseerd zijn in ICT en hun wensen goed aan IT’ers kunnen uitleggen”, vindt Gommers. “Artsen zitten vaak in hun eigen wereld en zijn geneigd kennis bij zich te houden. Om die te delen en tot oplossingen te komen die hen goed ondersteunen, moeten ze een cultuurverandering door.”

Die effectieve ondersteuning ziet de intensivist vooral in systemen die leiden tot een betere benutting van de IC-capaciteit en in oplossingen die ervoor zorgen dat zorgprofessionals hun werk gemakkelijker kunnen doen. “Dat creëert rust en daar zie ik ongelooflijke winst in. Want rust leidt tot minder stress en dat zorgt ervoor dat mensen het langer volhouden en ze meer tijd hebben voor persoonlijke aandacht aan de patiënt. Dat hebben we ook geleerd van COVID-19, hoe belangrijk het is om echt tijd te hebben voor het menselijke aspect van ons vak.”

Gommers: helder, open communiceren

Ook vindt Gommers helder en open communiceren enorm belangrijk. Niet alleen om IC-zorgprofessionals en IT’ers op dezelfde golflengte te krijgen, maar ook in de omgang met de coronacrisis. “Er wordt in mijn ogen veel te veel achter de schermen gepraat over de problemen en eventuele oplossingen voor COVID-19.”

Hoe de arts in hart en nieren vindt dat dit beter kan en op welke manier technologie de IC-zorg menselijker maakt, vertelt hij in editie 2 van ICT&health magazine, die vanaf 15 april verschijnt.

Lees voor een eerder interview met Gommers het artikel ‘Niet bouwen in stenen, maar innovatie’ uit augustus 2020.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?