Search
Close this search box.
Search

Google DeepMind praat met patiënten over zijn zorgplannen

Het Britse DeepMind, een AI-dochter van Google, heeft de afgelopen week een publieke bijeenkomst gehouden in een poging transparanter te zijn over wat het wil doen met de patiëntgegevens van 1,6 miljoen Britse burgers. DeepMind kwam onder vuur te liggen toen het in februari een samenwerking aankondigde met de Britse National health Service (NHS) waarbij deze gegevens werden overgedragen.

De onderneming wilde tijdens de bijeenkomst aantonen dat het weet waar het mee bezig is en dat de privacy van de betrokken burgers niet in gevaar is. Het gaat met name om een eerste samenwerking tussen DeepMind en de NHS, afgelopen februari aangekondigd, waarbij de gegevens van 1,6 miljoen Britten aan DeepMind werden overgedragen.

Doel hiervan was om een app te ontwikkelen die nierpatiënten monitort. In juli werd een tweede initiatief aangekondigd waarbij wordt gekeken of machine learning kan worden gebruikt om leeftijdsgerelateerde degeneratie van het oog sneller te vinden. Bij dit tweede initiatief werd al benadrukt dat er gewerkt wordt met geanonimiseerde data om zo zorgen over privacy weg te nemen.

Toegang tot patiëntgegevens

 Een groep van ruim 130 patiënten, zorgverleners en andere betrokken burgers reageerde tijdens de bijeenkomst bij DeepMind afgelopen week in eerste instantie positief op de plannen van deepMind, aldus de BBC. Naarmate duidelijk werd hoe vergaand de plannen zijn om toegang tot patiëntdata mogelijk te maken, kwamen er echter vragen van onder meer privacy-voorvechters.

Zo werden er vraagtekens gesteld bij een patiëntenportaal  die het mogelijk moet maken voor de patiënten zelf en voor behandelende medici om de volledige medische geschiedenis via een app op de smartphone te bekijken. Vrees was er vooral over hoe veilig deze gegevens zijn en hoe een commercieel actieve onderneming het idee heeft dat het gewoon recht heeft om zonder toestemming van de eigenaren toegang te krijgen tot medische gegevens.

DeepMind zelf benadrukte bij monde van medeoprichter Mustafa Suleyman, CEO van DeepMind Health, dat de patiënt aan de basis staat van alles dat DeepMind ontwikkelt en dat men graag leunt op een diverse groep stakeholders die helpt bij het ontwikkelen van toepassingen. Hij schreef hier ook over in een blog.

DeepMind is in 2011 opgericht. Google kocht de startup in 2014 voor 500 miljoen dollar. In februari 2016 kondigde de onderneming het DeepMind Healthcare-initiatief aan, waaronder de genoemde eerste pilot met de NHS.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?