Google Glass helpt kinderen met autisme

Google Glass kan een positieve rol spelen bij de ondersteuning van kinderen met autisme. Dat blijkt uit een nieuwe studie is gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Volgens de studie gaat het om een nieuw systeem in combinatie met Google Glass en een smartphone waarbij kinderen met autisme sociaal-affectieve vaardigheden krijgen aangeleerd.

Voor het onderzoek rustten wetenschappers van Stanford Unicersity 14 kinderen met autisme gedurende een periode van tien weken uit met een smartphone en Google Glass. Daarbij maakten de kinderen ook nog gebruik van het softwareprogramma Superpower Glass dat is ontworpen om acht basisemoties te herkennen namelijk blijheid, boosheid, verdriet, walging, verrassing, minachting en rust. Wanneer Superpower Glass een emotie detecteert dan geeft de software dit door aan Google Glass, dat de emotie op zijn beurt communiceert via een headset of een emoticon op het display.

De oplossing bleek een positief effect te hebben op de onderzochte kinderen. Niet alleen namen hun sociale vaardigheden toe, maar ook maakten zij vaker oogcontact en bleken zij in staat zelf vaker gezichtsuitdrukkingen te identificeren.  Ook de ouders van de kinderen zagen substantiële vooruitgang in de communicatie met hun kind.

De oplossing moet in de toekomst helpen kinderen met autisme sneller en beter te ondersteunen bij hun dagelijkse bezigheden. Volgens de onderzoekers van Stanford University moeten kinderen met autisme in de VS nu gemiddelde 18 maanden wachten voordat zij kunnen worden geholpen. In de VS heeft 1 op de 59 kinderen een vorm van autisme. De onderzoekers willen het programma daarom nu gaan uitbreiden naar kinderen die al lang op een wachtlijst staan en ook moet het programma online benaderbaar worden.

Autism Glass

Al in 2016 ontving Stanfod University 15.000 dollar om te werken aan een oplossing voor autisme behulp van Google Glass. Het geld ging destijds naar een project genaamd Autism Glass, Autism Glass gebruikt deep learning en kunstmatige intelligentie om automatisch gezichtsuitdrukkingen te herkennen die de camera van Glass opneemt. Vervolgens krijgen gebruikers via een app aanwijzingen en hints om de uitdrukkingen beter te interpreteren.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?