Google Glass ingezet voor herkennen emoties door mensen met autisme

De Amerikaanse Stanford Universiteit krijgt 15.000 dollar om verder te werken aan een project waarbij het Google Glass-concept wordt ingezet om mensen met autisme te helpen bij het herkennen van emoties en gezichtsuitdrukkingen.

Het geld gaat naar Catalin Voss, onderdeel van een team van Stanford Medicine dat werkt aan Autism Glass. De 20-jarige Duitse student heeft tijdens zijn eerste jaar aan Stanford via Stanford’s startup accelerator StartX het bedrijfje Sension opgericht, dat onder meer software ontwikkelde om gezichtsuitdrukkingen te herkennen. Sension is inmiddels overgenomen door het Japanse GAIA Systems.

Deep learning

Het project Autism Glass is mede op basis van de ervaringen van Sension opgezet. Autism Glass gebruikt deep learning en kunstmatige intelligentie om automatisch gezichtsuitdrukkingen te herkennen die de camera van Glass opneemt. Vervolgens krijgen gebruikers via een app aanwijzingen en hints om de uitdrukkingen beter te interpreteren.

Sociale interactie moet zo eenvoudiger worden voor mensen – met name kinderen –  met autisme. Nu zijn hiervoor vaak intensieve trainingen en therapie nodig, die mede vanuit financieel oogpunt niet voor iedereen beschikbaar zijn, aldus Voss en zijn team.

Nieuw onderzoek

Een eerste kleinschalig experiment van het team van Stanford Medicine toont aan dat kinderen met autisme bereid zijn om de bril te gebruiken, hun reacties waren positief. Voss en zijn collega’s van Stanford starten nu een tweede onderzoek. Daarbij worden 100 proefpersonen worden gevolgd: 80 kinderen met autisme en een controlegroep van  20 kinderen zonder autisme.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?