GreyMap-onderwijs-app biedt 3D-inzicht in anatomie hersens

Onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc hebben een subsidie van 50.000 euro gekregen om een onderwijs-app voor studenten hersenanatomie verder te ontwikkelen. GreyMap is volgens het Radboudumc een innovatieve onderwijsapp waarmee studenten hersenanatomie leren aan de hand van 3D-hologrammen. Om deze app verder te ontwikkelen hebben de bedenkers ervan, promovendi Dylan Henssen en Guido de Jong van het Radboudumc, samen met docent Sharon Kolk van de Radboud Universiteit een Comenius-grant van 50.000 euro ontvangen.

Kennis van de anatomie en ontwikkeling van de hersenen is voor studenten van groot belang. Met de onderwijsapp GreyMap leren zij de structuren van de hersenen aan de hand van hologrammen. Deze virtuele 3D-hersenen worden in de ruimte geplaatst naast echte hersenpreparaten. De app maakt gebruik van augmented reality en digitale hologrammen: de iPad wordt op een papiertje met een hersensymbooltje gericht; vervolgens zie je op het tabletscherm een virtueel hersenmodel.

Bekijken 3D-hersenmodel naast echt preparaat

“Zo kan een student het 3D-hersenmodel naast een echte hersenpreparaat bekijken,” legt Dylan Henssen uit, promovendus op het gebied van neuroanatomie. “Je ziet in het 3D-model met kleuren de verschillende hersengebieden, die je vervolgens in de echte hersenen kunt terug vinden.”

In totaal hebben vijf docenten van de Radboud Universiteit een Comeniusbeurs in de wacht gesleept. Zij krijgen daarmee de gelegenheid om onderwijsinnovaties door te voeren. Het gaat om drie beurzen van 50.000 euro voor innovatie binnen een cursus – Teaching Fellow Grant – en twee beurzen van 100.000 euro voor innovatie binnen een gehele opleiding – Senior Fellow Grant.

Voor onderzoekers heeft de overheid veni-, vidi- en vicibeurzen beschikbaar. Met het Comeniusbeurzenprogramma wil de overheid ‘bevlogen docentschap zichtbaar waarderen’ en een breed scala aan onderwijsinnovaties mogelijk maken.

Onder de 14 Nederlandse universiteiten zijn dit jaar 36 beurzen uitgereikt (23 Teaching Fellow Grants, 11 Senior Fellow Grants en 3 Leadership Fellow Grants) met een totaalbedrag van drie miljoen euro. Docenten van hogescholen verkregen eenzelfde aantal beurzen.

Meer weten over  zinnige zorginnovaties en de implementatie? Op 22 juni krijgen honderden zorgprofessionals tijdens de ICT&health World Conference inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden op het snijvlak van zorginnovatie en de implementatie. Wilt u ook aanwezig zijn? Stel dan hier uw ticket veilig! Want ook dit keer geldt, vol is echt vol.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?