Search
Close this search box.
Search

Grip Op Je Dip doorontwikkeld voor huisartsen- en POH-GGZ-praktijk

De online groepscursus Grip Op Je Dip voor jongeren van 16-25 jaar met depressieklachten is succesvol doorontwikkeld voor de huisartsen- en POH-GGZ-praktijk. Eind maart komt de bijbehorende app beschikbaar.

Jongeren tussen 16 en 25 jaar, die met depressieklachten en eventuele comorbide angstklachten de huisarts bezoeken, volgen individueel 5 online modules en krijgen begeleiding in de vorm van face-to-face-contacten met een POH-GGZ. Blended Grip op je Dip is een doorontwikkeling van de effectieve online groepscursus en gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie. Er namen 35 POH’s verspreid over Nederland en 120 jongeren deel aan de pilot.

De resultaten zijn veelbelovend, zegt ZonMw. Bij de jongeren die starten met het aanbod nemen depressie- en angstklachten af. De jongeren geven de interventie een ruim voldoende en de POH’s zijn positief tot zeer positief over de interventie die goed past in de praktijkvoering. De online modules ondersteunen de gesprekken met de POH en leiden bij sommige jongeren tot minder contacttijd en –momenten.

Aanbevelingen zijn om meer verdieping aan te brengen in de modules en de modules via ICT-platforms beschikbaar te stellen voor de POH-GGZ, maar ook voor andere settings zoals jgz, basis-ggz en studentenpsychologen.

Persoonlijk, deskundige aandacht

Grip op je Dip Online omvat een website voor psycho-educatie, een online groepscursus en een e-mailservice voor gestructureerde ondersteuning in maximaal 8 contacten. De preventieve online groepscursus voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar die last hebben van depressieve klachten.

Het doel van de cursus is om een depressie te voorkomen door depressieve symptomen in een vroeg stadium te verminderen. De cursus duurt zes weken en bestaat uit zes chatsessies van anderhalf uur, waarin maximaal zes jongeren onder begeleiding van een deskundige een gestructureerd programma doorlopen. In een gesloten e-chatbox bespreken de jongeren in iedere sessie een vast thema, dat de jongeren voorbereiden met huiswerkopdrachten die worden ondersteund door de website of en een app.

Grip op je Dip ontving begin dit jaar nog financiering van Zorginstituut Nederlands als onderdeel van van anonieme e-mental health. Het instituut nam deze subsidiëring over van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?