De online interventie voor jongeren 'Grip op je Dip' wordt ondergebracht bij Youz. Zo moet de toekomst van de website veilig gesteld worden.

Grip op je Dip wordt ondergebracht bij Youz

De website Grip op je Dip zal voortaan onderdeel zijn van Youz, de jeugd-GGZ van Parnassia Groep. De online interventie was tot nu toe onderdeel van de Stichting Grip op je Dip, waarbij verschillende GGZ-instellingen en het Trimbos-instituut waren aangesloten. De afgelopen jaren is er volgens Trimbos hard aan gewerkt om Grip op je Dip te verduurzamen, zodat het jongeren ook in de toekomst anonieme en kosteloze hulp te bieden. Hierbij werd ook de functie van de Stichting heroverwogen.

Grip op je Dip is al een kleine 20 jaar een digitale online interventie voor jongeren van tussen de 16 en 25 jaar met stemmingsklachten. Vorig jaar juli ging er nog een compleet vernieuwde versie van de website online, met een modernere uitstraling en gebruiksvriendelijkere interface. In de vernieuwde versie van Grip op je Dip ligt de nadruk op de online chatcursus en de mogelijkheid van e-mail contact met ggz-professionals. Daarnaast kunnen jongeren ook een ‘Diptest’ doen en uiteraard nog steeds terecht voor relevante informatie over hun klachten. Alles is anoniem en gratis.

Verhuizing Grip op je Dip

Afgelopen jaar is besloten om de interventie onder te brengen bij een GGZ-instelling die zowel expertise op het gebied van digitale interventies heeft, én nauw betrokken was bij het opzetten van Grip op je Dip. De keuze is hierbij op ‘Youz’ – onderdeel van Parnassia Groep – gevallen.

Youz helpt kinderen, jongeren en (jong)volwassenen die klachten of ernstigere psychische of verslavingsproblemen hebben. De organisatie is actief op ambulante poli’s, klinisch, bij kinderen en jongeren thuis en op digitale platforms. Youz heeft veel ervaring, ook met Grip op je Dip, en is een logische keuze om het stokje over te nemen, aldus het Trimbos Instituut.

Voor jongeren zelf zal er niets veranderen. Zij melden zich zoals gewoon aan voor een cursus of de mailservice via de website. Voor instellingen die Grip op je Dip aanbieden, wordt Youz de nieuwe aanspreekpartner. In de tweede helft van 2023 zal een zachte transitie van de Stichting Grip op je Dip naar Youz plaatsvinden.

Doorontwikkeling naar eerste lijn

Grip Op Je Dip is in de groepscursus-variant de afgelopen jaren ook doorontwikkeld voor de huisartsen- en POH-GGZ-praktijk. In maart 2019 kwam er voor dit segment ook een horende app beschikbaar. Het doel van de cursus is om een depressie te voorkomen door depressieve symptomen in een vroeg stadium te verminderen. De cursus duurt zes weken en bestaat uit zes chatsessies van anderhalf uur, waarin maximaal zes jongeren onder begeleiding van een deskundige een gestructureerd programma doorlopen.

In 2021 – toen de coronacrisis zorgde voor een groei van het aantal jongeren met somberheidsklachten – werd er gewerkt aan een ‘blended’ variant van Grip op je Dip. Dit was een combinatie van de online groepscursus en (fysieke) gesprekken met praktijkondersteuners huisartsen GGZ (POH-GGZ). In de praktijk blijkt deze ‘blended’ variant, met name bij jongeren die zwaardere klachten hebben of bij wie de behoefte aan persoonlijke begeleiding groter is, nog beter te werken dan alleen de online groepscursus.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?