Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Groot realtime onderzoek bloedwaardes Vierdaagse-wandelaars

Het Radboudumc onderzoekt tijdens de 102de editie van de Nijmeegse Vierdaagse (17-20 juli) met analyzers en testen van Siemens Healthineers de urine- en bloedwaardes van een specifieke groep wandelaars. Het onderzoek moet achterhalen welke invloed cholesterolverlagers hebben op spierpijn, spierschade en vermoeidheid tijdens het wandelen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De onderzoekers willen het ontstaan van spierschade beter begrijpen en een aangrijpingspunt vinden om deze klachten te verminderen. Uniek aan het  onderzoek dit jaar is volgens Siemens de inzet van een handheld bloedgasmeter. Tijdens de Vierdaagse worden deelnemers van het onderzoek halverwege de route getest met de handheld om de bloedwaardes en vochtbalans te controleren. Voorheen konden de testen alleen in het Vierdaagselaboratorium worden uitgevoerd.

Ruim 1,5 miljoen Nederlanders gebruiken cholesterolverlagers (statines) tegen hoog cholesterol. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten, maar kan vervelende bijwerkingen hebben als spierpijn en vermoeide spieren. Spierpijn is de meest voorkomende bijwerking. Juist daarom volgt het onderzoeksteam mensen die de medicatie tijdens de Vierdaagse gebruiken.

Ze kijken of statinegebruikers meer spierschade oplopen door het wandelen dan wandelaars die geen statines gebruiken. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan of voedingssupplementen een positieve uitwerking hebben op mogelijke spierpijn door de statines tijdens het wandelen.

Tijdens wandelen bloedwaardes onderzoeken

Siemens Healthineers ondersteunt het Vierdaagselaboratorium met analyzers en testen sinds de start van het Vierdaagse Onderzoek in 2007. Dit jaar is het eerst voor het eerst mogelijk om tijdens het wandelen direct bloedwaarden te onderzoeken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Epoc bloedgasmeter.

 

Het epoc-systeem is een draagbare, draadloze oplossing om uitvoerige bloedanalysetests aan de zijde van de patiënt mogelijk te maken op een testkaart voor één kamertemperatuur, met resultaten in minder dan een minuut.

 

De handheld analyzer analyseert de resultaten van bloedgas, elektrolyten en metabolieten bij de patiënt ter plaatste in minder dan één minuut. Deze analyzer ondersteunt zorgprofessionals bij het maken van snellere beslissingen door het leveren van resultaten met laboratoriumkwaliteit bij de patiënt. Hierdoor verloopt niet alleen de klinische besluitvorming soepeler, maar kan ook sneller met een behandeling worden gestart.

Unieke mogelijkheid grootschalig onderzoek

John Grens, Business Unit Manager Point of Care bij Siemens Healthineers, stelt dat de Vierdaagse als een van de grootste wandelevenementen ter wereld een unieke mogelijkheid biedt om grootschalig onderzoek te doen. “Met onze Epoc analyzer kunnen we dit jaar voor het eerst ook langs de route onderzoek doen. Op deze manier is het onderzoeksteam in staat naast de reguliere onderzoeken in het Vierdaagselaboratorium voor en na de wandeling, óók data mee te nemen van tijdens de wandeling.”

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen