Search
Close this search box.
Search

GROZ: samenwerken voor de juiste zorg op de juiste plek

De zorg staat voor grote uitdagingen en zal moeten kantelen. Dat stellen de initiatiefnemers van GROZ, ofwel zorg, maar dan omgekeerd. Bij GROZ staat niet langer de Z van ziekte voorop, maar de G van gezondheid. Inzet van dit initiatief is het zo goed mogelijk inrichten van de gezondheidszorg in de toekomst.

Onlangs ondertekenden diverse organisaties in Deventer de intentieverklaring ‘Gezondheid en Zorg via State of the Art Logistiek in de Leefomgeving’. Het doel om preventie en de juiste zorg op de juiste plek – en de juiste personen – te krijgen, vereist een nieuwe vorm van logistiek met fijnmazige distributie.

Burgers, zorgprofessionals, ondernemers, wetenschappers, financiers en overheid slaan binnen GROZ de handen ineen. Dat gebeurt zowel op lokaal als nationaal niveau. De partijen werken samen aan concrete zorgvernieuwingen om zo te zorgen voor een vitaal functionerende samenleving met een gezonde economie. De behoefte van burgers, en patiënten, staat centraal bij het inrichten van de toekomstige zorg.

Juiste zorg op de juiste plek

De organisaties maken zich sterk voor het zo goed mogelijk organiseren van zorg in de leefomgeving voor diegene die dat nodig heeft. Het optimaliseren van bestaande en nieuwe processen is een onderdeel daarvan. Ook om de zorg betaalbaar te houden.

Een eerste stap voor het creëren van een nationale coalitie en aanpak om er in 2030 voor te zorgen dat 50 procent meer zorg in de eigen leefomgeving kan worden georganiseerd. Onlangs stelden de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Federatie Medisch Specialisten een factsheet samen waarin de financieringsmogelijkheden voor juiste zorg op de juiste plek projecten en oplossingen op een rij gezet zijn.

Coalitie gaat behoeften in kaart brengen

De komende maanden wordt de GROZ-coalitie verder versterkt. Bestaande en lopende (onderzoek)projecten zullen met elkaar verbonden worden. Ook worden de behoeften van de betrokkenen, maar met nadruk die van burgers en patiënten, in kaart gebracht als vertrekpunt voor nieuwe acties.

De coalitie bestaat uit de Topsector Life Sciences & Health, Topsector Logistiek – TKI Dinalog, PostNL, CB (Healthcare), Nederland Zorgt Voor Elkaar, Carinova, Veenman, Breda University of Applied Sciences – Logistics Community Brabant, Hogeschool Arnhem Nijmegen en TNO Traffic & Transport.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?