Search
Close this search box.
Search

Gy­nae­co­lo­gie start met prijswinnende ik­Her­stel app

De vakgroep Gynaecologie van het Deventer Ziekenhuis start in januari 2023 met de inzet van de prijswinnende ikHerstel app. Uit onderzoek blijkt dat deze app goed werkt. De app biedt patiënten na een operatie een gepersonaliseerd herstelplan. De app kan patiënten helpen 5 tot 14 dagen sneller te herstellen na een operatie.

Het Deventer Ziekenhuis is inmiddels het zesde ziekenhuis dat gaat werken met de IkHerstel app. De app is ontwikkeld in Amsterdam UMC en wordt nu dus met succes opgeschaald. In 2021 won de praktische app de Zinnige Zorg Award 2021 die is ingesteld door VGZ.

De app is feitelijk een digitale persoonlijke coach die patiënten tijdens het zorgtraject ondersteunt terwijl de arts op afstand meekijkt. Patiënten halen hier zoveel vertrouwen en hulp uit dat het herstelproces in de praktijk dus zelfs tussen de vijf en veertien dagen sneller kan verlopen.

ikHerstel app heeft activiteitenmeter

Patiënten worden op een gepersonaliseerde manier via de app begeleid. Het gaat hier dus om daadwerkelijke zorg op maat. Met een dashboard krijgt de patiënt inzicht op het verloop van het  herstel. Tevens heeft de ikHerstel app een zogeheten activiteitenmeter die aangeeft op welk moment welke activiteit weer kan worden gedaan. Die inzichten blijken in de praktijk het werken aan herstel te stimuleren.

Minder ongeplande telefoontjes

Gynaecoloog in opleiding Stèphanie Eilander legt op de website van het Deventer Ziekenhuis uit hoe het in de praktijk bij gynaecologie werkt: ‘De app wordt met name ingezet bij de iets grotere ingrepen met veel hersteltijd.’

‘Denk aan verzakkingsoperatie, verwijdering van de baarmoeder of eierstokken. Artsen en polimedewerkers zijn geschoold in wat ze moeten doen en wat de app inhoudt. De doktersassistente meldt de patiënt aan, en de patiënt krijgt de inlogcode via de mail om zo de app te gebruiken. Afhankelijk van welke operatie, is er een zorgpad in de app ontwikkeld .’

In de praktijk kan de app niet alleen de hersteltijd aanzienlijk versnellen maar ook de zorg ontlasten. Patiënten zijn bijvoorbeeld soms onzeker over hun herstel en bellen regelmatig met vragen naar de polimedewerkers en artsen. Volgens Eilander kan de inzet van de herstelapp die werkdruk wat verminderen doordat er dankzij de app waarschijnlijk minder ongeplande telefoontjes en consulten zullen volgen na een operatie.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?