Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
23 maart 2022
Artikel delen

GZ-Plein versterkt mentale fitheid jongeren en volwassenen

De cliënt van morgen wil zijn zorg online kunnen regelen, vraagt om eigen regie en wil op basis van goede en betrouwbare data zelf beslissingen nemen en zorg kunnen krijgen: 24 uur per dag en zeven dagen in de week. Dat vraagt om andere manieren van cliëntcommunicatie en -ondersteuning, nieuwe zorgprocessen en nieuwe businessmodellen. Daarom werkte GGZ-organisatie VIGO mee aan GZ-Plein: een digitaal platform dat mensen helpt om hun zelfredzaamheid en mentale veerkracht te versterken.

Tags

Gast auteur

  • Mirre Balke.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Slimme digitale oplossingen, inzet van kunstmatige intelligentie plus de focus op gezondheid en preventie gaat ons zorgsysteem de komende jaren radicaal veranderen. Er ontstaat een zorgecosysteem met meer focus op preventie en digitaal: meer zelfzorg en meer zelfregie, stelt Jolande Tijhuis, bestuursvoorzitter van GGZ-organisatie VIGO.

Lancering GZ-plein

“Zorgorganisaties en zorgprofessionals die zich hier onvoldoende bewust van zijn, krijgen het heel zwaar. Technologie gaat ook zorgen voor meer samenwerking tussen publieke, maatschappelijke en commerciële sectoren zodat er nieuwe, goede zorgproducten ontstaan. Vanuit deze visie heeft VIGO het initiatief genomen voor GZ-Plein en is nu één van de launching partners.”

De coronapandemie heeft grote impact gehad op de mentale gezondheid van jongeren en volwassenen. Een groeiend aantal mensen zoekt een psychiater of psycholoog, de wachtlijsten langer worden en zorgkosten stijgen.

Mentale gezondheid

Om dat tegen te gaan, is GZ-Plein ontwikkeld: een digitaal platform dat laagdrempelig informatie en psycho-educatie biedt voor iedereen die aan de slag wil met zijn mentale gezondheid. De info en de modules op GZ-Plein versterken zelfredzaamheid en mentale veerkracht in de overtuiging dat zo ernstigere psychische klachten voorkomen kunnen worden.

GZ-Plein is ontwikkeld door GZ-Punt, met een focus op preventie. “GZ-Plein heeft als ambitie om het heel gemakkelijk te maken je eigen mentale fitheid te trainen”, vertelt Esmee Valk, directeur van GZ-Punt. “Door goede informatie en psycho-educatie, ondersteund door AI en slimme nudging technieken, hebben mensen zelf de touwtjes in handen en zijn ze in staat hun ondersteuning op- en af te schalen naar eigen wens en mogelijkheden.”

Bij de ICT&health Openingsmanifestatie op 9 mei in Den Haag zal Esmee Valk meer vertellen over GZ-Plein. Lees het hele interview met Esmee en Jolande Tijhuis in ICT&health 2, die uitkomt op 15 april.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Gast auteur

  • Mirre Balke.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen