Search
Close this search box.
Search

Haagse ziekenhuiskamer van Toekomst test slim bed

Op 21 november is officieel de Ziekenhuiskamer van de Toekomst op De Haagse Hogeschool geopend. De kamer moet een blik geven op toekomstige ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Studenten en onderzoekers van De Haagse Hogeschool zullen in deze kamer, bedacht vanuit een vraag uit het werkveld, onderzoek doen naar zorginnovaties en de behoeften van de eindgebruiker.

Studenten van verschillende opleidingen hebben eerder binnen het lectoraat Oncologische Zorg (zorg gericht op kankerpatiënten) onderzoek gedaan naar gezondheidsvraagstukken waar zij geschikte oplossingen voor bedachten. Dit gebeurde binnen Health Innovation, een kenniscentrum van De Haagse Hogeschool dat zich, samen met studenten, lectoren en partners, op dergelijke vraagstukken richt.

Zorg onder druk

Uit het onderzoek kwamen twee bekende trends naar voren:

  • De zorg staat steeds meer onder druk.
  • De werklast van verpleegkundigen moet omlaag.

Verder concludeerden de betrokken studenten het belang dat verpleegkundigen weer plezier krijgen in hun werk. Daarnaast moet het leven van de patiënten zo gemakkelijk mogelijk gemaakt worden. Hieruit ontstond het idee voor de voorbeeldkamer. De hogeschool bracht de kamer tot stand in samenwerking met het Haaglanden Medisch Centrum (HMC).

Slim bed getest

In de kamer wordt een slim bed getest: een ‘smart hospital bed’. Het bed bevat onder meer sensoren die zelf metingen uitvoeren en registreren. Zo hoeven verpleegkundigen dit tijdrovende werk niet te doen. Een voorbeeld is dat het bed een geïntegreerde weegschaal heeft die direct gekoppeld wordt aan het patiëntendossier (EPD). Het bed houdt diverse zaken bij, zoals hoe vaak een patiënt uit bed gaat.

Uiteindelijk moet het slimme bed in de dagelijkse zorgpraktijk in gebruik genomen worden, zoals dat bijvoorbeeld al in het nieuwe Erasmus MC gebeurt. Maar eerst onderzoeken studenten in de Ziekenhuiskamer van de Toekomst onder meer op welke wijze de technologie gebruikt kan worden om patiënten te stimuleren om meer te bewegen. Opvolgend zal het bed ook in het living lab van het HMC Ziekenhuis worden onderzocht in nauwe samenwerking met de uiteindelijke gebruikers: werkelijke patiënten.

Handige technologische innovaties

Door de handige technologische innovaties van het bed zou het volgens De Haagse Hogeschool op elke afdeling in het ziekenhuis van toegevoegde waarde zijn. Het opent nieuwe deuren voor positieve verandering in de gezondheidszorg. Door nieuwe technologieën op de goede manier in te zetten, moet de gezondheidszorg aangenamer worden voor zowel professionals als patiënten.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?