Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
4 januari 2016
Artikel delen

Hackers richten zich op Australische zorgsector – Nieuwsoverzicht van 8 oktober

En verder: Behoefte aan voeding meetbaar met beademingsapparaat (foto) – Software stelt diagnose kanker – Social Delen? Gebruik #icthealth en #eHealth

Hackers richten zich op Australische zorgsector  – dossiers aangeboden voor ~650 euro

Gisteren las u op onze site al over het hacken van medische apparatuur. Ook vandaag hebben we nieuws over hackers. In Australië gaan complete Elektronische Patiënten Dossiers (EPD’s) over onder de toonbank voor duizend Australische dollars, zo’n zeshonderdvijftig euro.  Het Australische EPD heet PCEHR en werkt op dit moment nog via een zogenaamde opt in-regeling; de patiënt moet dus kiezen voor het dossier. Maar de regering heeft plannen om hier een opt out-regeling van te maken. Dat zou betekenen dat het werkveld van de hackers ineens een flink stuk groter wordt!

Carl Leonard is beveiligingsexpert bij Websense. Hij vertelt aan ComputerWeekly dat de gezondheidszorg wereldwijd 340% meer aanvallen van hackers krijgt dan de gemiddelde sector. Hij voegde eraan toe dat het aantal aanvallen tegen ziekenhuizen steeg met 600%.

Op 26 oktober verschijnt het vijfde nummer van ons magazine, met daarin onder andere aandacht voor hackers en wat u er zelf tegen kan doen.

Behoefte aan voeding gemeten met beademingsapparaat

Goed nieuws uit eigen land over een direct inzetbare innovatie, die slim gebruik maakt van bestaande technologie. Sandra Stapel en Heleen Oudemans, onderzoekers van IC VUmc, hebben ontdekt dat de beademingsmachine kan worden ingezet om de energiebehoefte te meten. Normaal gesproken werd voor het inschatten van de hoeveelheid voeding die een patiënt nodig heeft een duur apparaat dat niet altijd beschikbaar is, gebruikt. 

Omdat alle IC-bedden zijn uitgerust met een beademingsmachine, kunnen de resultaten van het  onderzoeksteam direct wereldwijd worden toegepast. De methode is eenvoudig: het beademingsapparaat meet nu al de hoeveelheid koolzuur die geproduceerd wordt. Dit blijkt een uitstekende indicator om de energiebehoefte te schatten. De onderzoekers presenteerden hun resultaten gisteren op een congres voor intensivisten in Berlijn. Dit najaar verschijnt het onderzoek in het tijdschrift Critical Care.

Software stelt diagnose kanker 

Deense wetenschappers hebben gentechnologie en zelflerende kunstmatig intelligente computers gecombineerd om de diagnose van kanker sneller te laten verlopen. Meestal is de bron van de kanker direct bekend. Maar in 1 op 20 gevallen niet. Het Deense systeem richt zich op die gevallen.

Op basis van een biopsie van een van de metastasen (uitzaaiingen) stelt het systeem vast wat de bron van de kanker is. Dit gaat goed in 85% van de gevallen. Het complete proces duurt slechts twee dagen, dat betekent een flinke winst ten opzichte van traditionele tests. Het systeem kan ook gebruikt worden bij de 2 à 3% van de patiënten waarbij ook na onderzoek geen locatie wordt vastgesteld. Deze patiënten krijgen nu vaak een chemo-cocktail die soms onnodig zwaar is.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen