HagaZiekenhuis neemt nieuwste hartlongmachine in gebruik

23 mei 2024
Innovatie
Nieuws

Het HagaZiekenhuis Den Haag heeft onlangs als een van de eerste ziekenhuizen ter wereld vier nieuwe hartlongmachines in gebruik genomen. De nieuwe machines zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met perfusionisten van het HagaZiekenhuis. Ze bieden onder andere een grotere betrouwbaarheid en zorgen ervoor dat sneller, efficiënter en gerichter kan worden gereageerd op veranderende omstandigheden. Na een uitgebreide testperiode worden de machines nu gebruikt bij (open)hartoperaties.

Een hartlongmachine neemt de bloedsomloop en longfunctie van de patiënt over tijdens een (open)hartoperatie. Een perfusionist bedient de machine en zorgt ervoor dat dit proces goed verloopt. De nieuwe hartlongmachine die het HagaZiekenhuis in gebruik heeft genomen, is de eerste en vooralsnog ook de enige ter wereld die voldoet aan de voorwaarden van de nieuwste Europese wetgeving voor medische hulpmiddelen (MDR-verordening).

De technologie die in de machine is gebruikt, maakt het mogelijk om nog betrouwbaarder directe metingen te doen in het bloed van de patiënt. Hierdoor beschikt de perfusionist constant over actuele informatie over de patiënt. Perfusionist Mark van Appeldorn van HagaZiekenhuis Den Haag: “We zijn nu meer dan ooit in staat om een behandeling op maat aan te bieden. En we kunnen ook sneller en gerichter reageren op veranderende omstandigheden.”

Betere zorg

De hartlongmachine kan communiceren met het informatiesysteem waarin alle elektronische patiëntendossiers (EPD) staan. Dat zorgt niet alleen voor een efficiënte workflow, maar maakt het ook mogelijk om eenvoudig de perfusiedata van grote patiëntengroepen te onderzoeken om te zien hoe goed de behandeling werkt. Dit verbetert de kwaliteit van de behandeling.

Paul Toncman, Sales Director Benelux van LivaNova, het bedrijf dat de hartlongmachine heeft ontwikkeld en al 40 jaar marktleider is op het gebied van perfusiesystemen: “Het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis verbetert de hartzorg voor patiënten continu. Het centrum is een belangrijke speler op het gebied van hartbehandelingen. We zijn er trots op dat de specialisten van het Hartcentrum onze nieuwste hartlongmachine nu als een van de eersten gebruiken.”

Regionaal hartzorg expertisecentrum

Het HagaZiekenhuis Hartcentrum is 20 jaar geleden opgericht en is het regionale expertisecentrum voor hartzorg, zowel voor onderzoek en behandeling als voor opleiding. Het centrum heeft twee specialismen: cardiologie en cardiochirurgie. Het HagaZiekenhuis is ook het eerste ziekenhuis in de Benelux met een MRI-ablatiecentrum, waar sinds 2020 patiënten met hartritmestoornissen worden behandeld.

Cardioloog Matthijs Bax: “We zijn er in de eerste plaats om mensen beter te maken, maar we doen ook veel wetenschappelijk onderzoek en we leiden mensen op. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het gebruik van deze kleine hartlongmachine leidt tot minder infecties, nabloedingen en bloedtransfusies.”

Hartzorginnovaties

Ook op andere plekken wordt geïnnoveerd op het gebied van hartzorg. Zo profiteren patiënten in het Catharina Hart- en Vaatcentrum indirect van het feit dat het centrum in het hart van de Brainport-regio ligt. Daar is veel kennis en worden de nieuwste technologische innovaties ontwikkeld, ook op medisch gebied. In 2021 implanteerden cardiologen van het Catharina nog een hartmonitor ter grootte van een paperclip en een ICD die middels een app uit te lezen is.