HagaZiekenhuis traint Europese cardiologen voor nieuwe techniek

31 mei 2024
Nieuws

Vier jaar geleden implementeerde het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis als eerste in Europa een pacemaker via de halsader. Deze nieuwe techniek kreeg wereldwijd veel aandacht. Met inmiddels vier jaar ervaring met deze techniek traint het Hartcentrum vanaf deze week ook andere cardiologen in Europa. De trainingen worden gegeven in samenwerking met de universiteit van Zurich. Jaarlijks worden er acht trainingen georganiseerd waarvan er vier in het Hartcentrum plaatsvinden.

De eerste training vond plaats op 29 mei en daarvoor werden artsen uitgenodigd die veel ervaring hebben met de reguliere pacemakerimplantatie. Hemanth Ramanna, cardioloog-elektrofysioloog in het HagaZiekenhuis, blikt terug op een succesvolle dag: “De training begon vanochtend met uitleg van cardioloog Shmaila Saleem-Talib en mijzelf. Daarna werd er op een simulator geoefend met het via de halsader plaatsen van de pacemaker. Het hoogtepunt waren de twee ingrepen die de deelnemers mochten bijwonen in het MRI-Ablatiecentrum. Eerder deze week ben ik ook naar Helsinki afgereisd om daar te helpen met opstarten, zij gaan nu ook pacemakers plaatsen via de hals.”

Pacemaker plaatsen via halsader

Patiënten die de pacemaker via de halsader krijgen geplaatst, ervaren minder pijn en kunnen sneller naar huis. Ook is de kans op nabloedingen kleiner dan bij het inbrengen via de liesader. Via de hals wordt daarnaast een kortere weg afgelegd richting het hart. Dit maakt de ingreep makkelijker en patiëntvriendelijker. Cardioloog Shmaila Saleem-Talib promoveert binnenkort op de nieuwe techniek. Ook heeft het Hartcentrum al een aantal artikelen gepubliceerd over deze behandeling.

HagaZiekenhuis Hartcentrum

Het HagaZiekenhuis Hartcentrum, dat op de kop af 20 jaar bestaat, is hét regionale expertisecentrum voor hartzorg, zowel voor onderzoek, behandeling als opleiding. Het centrum heeft twee specialismen: cardiologie en cardiochirurgie. Uniek is dat het HagaZiekenhuis het eerste ziekenhuis in de Benelux is met een MRI-Ablatiecentrum. Sinds 2020 worden hier patiënten behandeld met hartritmestoornissen. Onder het specialisme cardiochirurgie vallen behandelingen zoals (minimale invasieve) bypass-, hartklep-, aorta- en hartritmechirurgie.

Nieuwe hartlongmachines

Een andere primeur voor het HagaZiekenhuis in Den Haag zijn de vier nieuwe hartlongmachines die onlangs in gebruik zijn genomen. De nieuwe machines zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met perfusionisten van het HagaZiekenhuis. Ze bieden onder andere een grotere betrouwbaarheid en zorgen ervoor dat sneller, efficiënter en gerichter kan worden gereageerd op veranderende omstandigheden. Na een uitgebreide testperiode worden de machines gebruikt bij (open)hartoperaties.