Handscan moet handmatig reuma-onderzoek overbodig maken

Onderzoek van reuma-patiënten gebeurt vaak handmatig en wordt vaak als een kwelling ervaren. Philips-spin-off Hemics heeft met de HandScan een niet-invasief alternatief ontwikkeld en brengt dat sinds kort op de markt.
In Nederland lijden ongeveer 100.000 patiënten aan reumatoïde artritis. De medische onderzoeken worden nu door de reumatoloog handmatig uitgevoerd: de ontstekingen en zwellingen worden beoordeeld door de handen van de patiënten te knijpen en te voelen.

Veel patiënten ervaren dit onderzoek als een terugkerende kwelling. Het medische apparaatbedrijf Hemics biedt sinds een nieuwe, ondersteunende, niet-invasieve en snelle methode voor reumatologen, zo schrijft HealthHolland in een voorbeeld van een reeks publiek-private samenwerkingen op health-gebied. ZonMW

Minder pijnlijk

De HandScan, ontwikkeld door de Philips spin-off, moet  deze pijnlijke onderzoeken overbodig maken. Het apparaat is volgens Hemics gebruiksvriendelijk: de patiënt steekt zijn of haar handen door drukmouwen en legt zijn of haar handen op een doorschijnende handsteun.

De drukboeien om de onderarmen worden gedurende een korte tijd opgeblazen om de bloedstroom in de handen te wijzigen. Tegelijk worden de handen verlicht om de snelheid en de omvang van het bloed te meten, een indicatie van ontsteking. De HandScan ondersteunt hierbij de reumatoloog om de ziekteactiviteit op een snelle, veilige en pijnloze manier objectief te beoordelen.

Eerste uitrol HandScan

Het Maxima Medical Center in Eindhoven is volgens Hemics het eerste ziekenhuis wereldwijd dat het apparaat kan besturen, aangezien de MMC nauw betrokken was bij de ontwikkeling ervan. In het UMC Utrecht is verder een studie opgezet om de kosten-efficiëntie en de werkzaamheid van de HandScan te onderzoeken.

Deze studie wordt gefinancierd door de Nederlandse Arthritis Foundation (rheumafondsen) en de Top Sector Life Sciences & Health via de LSH Impuls-vergoeding. In de komende periode wordt verwacht dat de HandScan beschikbaar is in ten minste zes andere medische centra.

Hemics stelt tot doel te hebben om het gebruik van het apparaat te verbreden. Een variant van de HandScan die de ontsteking in de voeten scant, staat al op de tekentafel. Daarnaast bekeken in hoeverre de implementatie van het apparaat voor andere ziekten, zoals osteoartritis, mogelijk is.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?