Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Handscan moet handmatig reuma-onderzoek overbodig maken

Onderzoek van reuma-patiënten gebeurt vaak handmatig en wordt vaak als een kwelling ervaren. Philips-spin-off Hemics heeft met de HandScan een niet-invasief alternatief ontwikkeld en brengt dat sinds kort op de markt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie
In Nederland lijden ongeveer 100.000 patiënten aan reumatoïde artritis. De medische onderzoeken worden nu door de reumatoloog handmatig uitgevoerd: de ontstekingen en zwellingen worden beoordeeld door de handen van de patiënten te knijpen en te voelen.

Veel patiënten ervaren dit onderzoek als een terugkerende kwelling. Het medische apparaatbedrijf Hemics biedt sinds een nieuwe, ondersteunende, niet-invasieve en snelle methode voor reumatologen, zo schrijft HealthHolland in een voorbeeld van een reeks publiek-private samenwerkingen op health-gebied. ZonMW

Minder pijnlijk

De HandScan, ontwikkeld door de Philips spin-off, moet  deze pijnlijke onderzoeken overbodig maken. Het apparaat is volgens Hemics gebruiksvriendelijk: de patiënt steekt zijn of haar handen door drukmouwen en legt zijn of haar handen op een doorschijnende handsteun.

De drukboeien om de onderarmen worden gedurende een korte tijd opgeblazen om de bloedstroom in de handen te wijzigen. Tegelijk worden de handen verlicht om de snelheid en de omvang van het bloed te meten, een indicatie van ontsteking. De HandScan ondersteunt hierbij de reumatoloog om de ziekteactiviteit op een snelle, veilige en pijnloze manier objectief te beoordelen.

Eerste uitrol HandScan

Het Maxima Medical Center in Eindhoven is volgens Hemics het eerste ziekenhuis wereldwijd dat het apparaat kan besturen, aangezien de MMC nauw betrokken was bij de ontwikkeling ervan. In het UMC Utrecht is verder een studie opgezet om de kosten-efficiëntie en de werkzaamheid van de HandScan te onderzoeken.

Deze studie wordt gefinancierd door de Nederlandse Arthritis Foundation (rheumafondsen) en de Top Sector Life Sciences & Health via de LSH Impuls-vergoeding. In de komende periode wordt verwacht dat de HandScan beschikbaar is in ten minste zes andere medische centra.

Hemics stelt tot doel te hebben om het gebruik van het apparaat te verbreden. Een variant van de HandScan die de ontsteking in de voeten scant, staat al op de tekentafel. Daarnaast bekeken in hoeverre de implementatie van het apparaat voor andere ziekten, zoals osteoartritis, mogelijk is.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen