Search
Close this search box.
Search

Harteraad: telemonitoring prima alternatief voor hartpatiënten

Het is al een paar dagen in het nieuws. Met name veel hartpatiënten mijden de ziekenhuizen en zorginstellingen. En dan gaat het niet over mensen die zich aan de regel om zoveel mogelijk thuis te blijven en social distancing in acht te nemen. Op de spoedeisende (hart) hulp is het aantal patiënten in een paar weken bijna gehalveerd. De angst om besmet te raken met het coronavirus is een van de redenen daarvoor.

Hartpatiënten behoren tot de doelgroep van kwetsbare personen. In dat opzicht is de voorzichtigheid wel te begrijpen. Echter, cardiologen en ziekenhuizen dringen er op aan om in geval van (ernstige) klachten toch contact op te nemen en indien nodig ook naar de SEH te komen. In alle ziekenhuizen zijn de reguliere en corona afdelingen strikt gescheiden. De kans op besmetting is daardoor nihil. Daarnaast kan ook het uitbreiden van oplossingen als telemonitoring een prima alternatief bieden.

Niet behandelen vergroot kans op schade

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC, Bert van Rossum stelt tegenover de NOS: “Mensen die thuis een infarct doormaken en niet meteen worden behandeld, lopen blijvende schade op. Ze kunnen hartfalen of ritmestoornissen ontwikkelen en dat betekent dat hun kwaliteit van leven echt vermindert. Zet uw angst opzij en meld uw klachten toch. Dan zien we wel of u naar het ziekenhuis moet. Wij doen er alles aan om een veilige omgeving te maken, zodat u niet besmet kan worden met het coronavirus.” Van Rossum benadrukt dat dit ook geldt voor andere neurologische aandoeningen zoals tia’s, beroertes of hersenbloedingen.

Telemonitoring hartpatiënten

Voor patiënten die echt te angstig zijn, hoewel daar dus geen echte aanleiding voor hoeft te zijn, kan zorg op afstand zoals via een teleconsult, videobellen of telemonitoring een eerste uitkomt bieden. Daarvoor moet onder andere gekeken worden of cardiologen een rol kunnen spelen bij het eerste telefonisch contact.

“Als patiënten een afspraak afzeggen praten ze meestal niet met de medisch specialist, maar met iemand die afspraken plant. Dan is er geen inhoudelijk medisch gesprek. Ik zou de cardiologen willen oproepen na te denken of ze daar een rol in kunnen spelen. Het gaat erom dat die mensen de geruststelling hebben om die stap te maken”, aldus directeur Anke Vervoord van Harteraad.

Telemonitoring kan ook een prima alternatief zijn. Dat wordt voor bij patienten met hartfalen, volgens Vervoord, nog maar op een kleine schaal toegepast. De hartpatiënten worden dan op afstand bewaakt. Binnen het Spaarne Gasthuis loopt sinds enkele maanden een telemonitoring project voor hartpatiënten.

Tijdens die pilot meten de patiënten zelf, thuis, regelmatig de hartslag, bloeddruk en, op een speciale weegschaal, gewicht. De resultaten worden ingevoerd in een app. Die informatie wordt automatisch naar het ziekenhuis gestuurd zodat de zorgverlener de patiënten op afstand kunnen monitoren.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?