Health trends 2020: de opkomst van de data-gestuurde arts

10 januari 2020
Arts-Data-Tablet
Nieuws

Terwijl de zorgsector nu overspoeld wordt met data en digitale technologieën, bereiden artsen zich actief voor op de transformatie van patiëntenzorg, aldus het rapport. Het leidt tot de opkomst van de data-gestuurde arts.

Om te begrijpen hoe deze trends tot de artsen zullen doordringen en uiteindelijk de patiëntenzorg zullen vormen, heeft Stanford Medicine een onderzoek laten uitvoeren bij meer dan 700 artsen, specialisten in opleiding en medische studenten. Deze personen werden ondervraagd over hun gedachten met betrekking tot de toekomst van van de zorg en hoe zich voorbereiden op de wereld van de data-gestuurde arts.

Positieve ontwikkeling

"We ontdekten dat huidige en toekomstige artsen niet alleen open staan ​​voor nieuwe technologieën, maar ook actief op zoek zijn naar training op gebieden als datawetenschap om de zorg voor hun patiënten te verbeteren. Deze bevindingen en de mogelijkheid die ze bieden om de resultaten van patiënten te verbeteren werken stimulerend. Tegelijkertijd moeten we ook mogelijke uitdagingen die de voortgang kunnen belemmeren scherp in de gaten houden", aldus Lloyd Minor, decaan van de Stanford University School of Medicine.

De bevindingen van het onderzoek hebben belangrijke implicaties voor patiënten, hun toekomstige ervaringen met gezondheidszorg en de diensten waartoe zij in het volgende decennium toegang zullen hebben.

Belangrijkste bevindingen

Zorgverleners passen zich aan en spelen in op nieuwe ontwikkelingen.

  • Artsen, specialisten in opleiding en studenten verwachten dat bijna een derde van hun taken in de komende 20 jaar door technologie kan worden geautomatiseerd.
  • Bijna de helft van alle artsen (47%) en driekwart van de medische studenten (73%) zijn momenteel op zoek naar aanvullende training om zich beter voor te bereiden op innovaties in de gezondheidszorg. Daarbij ligt de focus steeds meer op data-georiënteerde onderwerpen zoals geavanceerde statistieken, genetica, bevolkingsgezondheid en coding.
  • Van de artsen die vervolgopleidingen volgen, volgt 34% lessen in kunstmatige intelligentie.

Zorgverleners zijn gebruikers van digitale gezondheidszorg en zien de medische meerwaarde van door patiënten gegenereerde gezondheidsgegevens.

  • Bijna de helft van alle artsen, studenten en specialisten in opleiding gebruiken een health-wearable. Van die gebruikers zegt de meerderheid dat ze de gegevens van die wearable meewegen in het nemen van beslissingen die betrekking hebben op de gezondheid; 71% van de artsen, 60% van de studenten en specialisten in opleiding).
  • Een meerderheid van studenten en specialisten in opleiding (78%) en artsen (80%) zeggen dat gegevens uit een gezondheids-app van een patiënt een waardevol hulpmiddel kunnen zijn bij het bepalen van de zorg.
  • De groep ziet ook medische waarde in gegevens die gegenereerd worden door wearable (79% studenten en specialisten in opleiding; 83% artsen). Hetzelfde geldt voor gegevens uit commerciële genetische testrapporten (63% studenten en specialisten in opleiding, 65% artsen).

Een transformatiekloof: uit een enquete onder huidige en toekomstige artsen blijkt dat er grote lacunes zijn in de bereidheid nieuwe technologieën te implementeren.

  • Er zijn nog grote gaten in de gereedheid van artsen en zorginstellingen als het gaat om de implementatie van van de meest kritieke nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg, zoals telegeneeskunde, gepersonaliseerde geneeskunde en genetische screening.
  • De deelnmemers werd gevraagd te beoordelen hoe effectief de huidige opleidingen zijn als het gaat om de voorbereiding op die nieuwe ontwikkelingen. Slechts 18% van de huidige medische studenten en specialisten in opleiding geeft aan dat hun opleiding 'zeer nuttig' wa. En 44% van de ondervraagde artsen zei dat hun opleiding ofwel 'niet erg behulpzaam 'of' helemaal niet behulpzaam' was.
  • Deze kloof kan volgens het onderzoek worden gedicht door het leerplan en de opleidingsprogramma's te moderniseren, zodat zowel huidige als toekomstige artsen leren nieuwe technologieën effectief en optimaal te benutten.

Onder druk

  • Actieve en in opleiding zijnde artsen worstelen met de druk die de medische praktijk met zich meebrengt.
  • Van de onderzochte artsen en specialisten in opleiding zegt bijna een op de vijf een carrière-switch te maken als ze daar de kans voor kregen. Het slechte evenwicht tussen werk en privéleven en de administratieve lasten zijn de belangrijkste oorzaken voor het heroverwegen van een loopbaan in de gezondheidszorg.

Kans voor verbetering

De opkomst van de data-gestuurde arts biedt een kans om de gezondheidszorg positief te transformeren en de resultaten te verbeteren door nieuwe technologieën en inzichten naar het bed van de patiënt te brengen. Een transformatie die overigens niet alleen voor ziekenhuiszorg zal gelden, maar ook voor het in de toekomst kunnen blijven leveren van goede huisartsenzorg nodig zal zijn.

Zoals het er nu uitziet, voelen medische professionals zich nog steeds onvoldoende getraind om dit te doen. Veelbelovend medisch talent wordt bovendien tegengehouden door uitdagingen zoals het bereiken van een evenwicht tussen werk en privéleven en studentenschuld.

Lees hier het volledige rapport (Engels)