Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Hearscreen wint Zuid Afrikaanse Innovatieprijs

Vandaag ook in het nieuws: Robot voor knie- en heupoperaties – SURF krijgt injectie van 8 miljoen van Tweede Kamer – delen? #eHealth en #icthealth

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Hearscreen wint Zuid Afrikaanse Philips Innovation Fellows Competition

Sinds 2012 moeten alle eersteklassertjes in Zuid Afrika een gehoortest ondergaan. Voor professor Swanepoel was dit de aanleiding om na te denken over een makkelijk te gebruiken, mobiele oplossing om het gehoor te testen. Begin dit jaar lanceerde hij de App Hearscreen, waarmee heel gemakkelijk het gehoor getest kan worden met hulp van een smartphone. Gisteren werd bekend dat de App de Zuid Afrikaanse Philips Innovation Fellow Competition(PDF) won.

De App is gekalibreerd volgens internationale standaarden en kan gebruikt worden op elke Android smartphone. Het enige dat extra nodig is, is een normale koptelefoon. De screenings voldoen aan de huidige Gouden Standaard.

Robot helpt bij knie- en heupoperaties

In Sydney gebruiken artsen nu een robot om knie- en heupoperaties efficiënter te laten verlopen. De MAKO robotarm geeft aan wat probleemgebieden zijn en helpt de arts om beschadigd kraakbeen en bot te verwijderen.

Het systeem is voorzien van verschillende beveiligingen. Zo gaat er een alarm af als het apparaat van zijn koers afwijkt en schakelt de robot zichzelf uit als er problemen ontstaan. Op dit moment wordt de robot ingezet bij knieoperaties waarbij een deel van de knie wordt vervangen. Uiteindelijk is het de bedoeling om de robot te gebruiken voor de complete vervanging van heupen en knieën.

SURF krijgt injectie van 8 miljoen van de Tweede Kamer

Gisteren heeft de Tweede Kamer het amendement van Mei Li Vos (PvdA) en Kees Verhoeven (D66) aangenomen waarmee voor 2016 8 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor investeringen in de ICT-infrastructuur van SURF. Deze infrastructuur wordt gebruikt voor de Nederlandse kenniseconomie en wetenschap.

SURF is vanzelfsprekend blij met deze beslissing van de Tweede Kamer. Daarmee is de ontwikkeling van de digitale economie en onderzoeksinfrastructuur vooruit geholpen. SURF heeft al plannen met het geld; op zeer korte termijn zijn namelijk dringende investeringen nodig voor een nieuwe generatie supercomputer en een nieuwe generatie netwerk. Nu bekend is dat het extra geld is toegewezen, kan SURF de eerste fase van het vervangingstraject starten. 

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen