Search
Close this search box.
Search

Hearscreen wint Zuid Afrikaanse Innovatieprijs

Vandaag ook in het nieuws: Robot voor knie- en heupoperaties - SURF krijgt injectie van 8 miljoen van Tweede Kamer - delen? #eHealth en #icthealth

Hearscreen wint Zuid Afrikaanse Philips Innovation Fellows Competition

Sinds 2012 moeten alle eersteklassertjes in Zuid Afrika een gehoortest ondergaan. Voor professor Swanepoel was dit de aanleiding om na te denken over een makkelijk te gebruiken, mobiele oplossing om het gehoor te testen. Begin dit jaar lanceerde hij de App Hearscreen, waarmee heel gemakkelijk het gehoor getest kan worden met hulp van een smartphone. Gisteren werd bekend dat de App de Zuid Afrikaanse Philips Innovation Fellow Competition(PDF) won.

De App is gekalibreerd volgens internationale standaarden en kan gebruikt worden op elke Android smartphone. Het enige dat extra nodig is, is een normale koptelefoon. De screenings voldoen aan de huidige Gouden Standaard.

Robot helpt bij knie- en heupoperaties

In Sydney gebruiken artsen nu een robot om knie- en heupoperaties efficiënter te laten verlopen. De MAKO robotarm geeft aan wat probleemgebieden zijn en helpt de arts om beschadigd kraakbeen en bot te verwijderen.

Het systeem is voorzien van verschillende beveiligingen. Zo gaat er een alarm af als het apparaat van zijn koers afwijkt en schakelt de robot zichzelf uit als er problemen ontstaan. Op dit moment wordt de robot ingezet bij knieoperaties waarbij een deel van de knie wordt vervangen. Uiteindelijk is het de bedoeling om de robot te gebruiken voor de complete vervanging van heupen en knieën.

SURF krijgt injectie van 8 miljoen van de Tweede Kamer

Gisteren heeft de Tweede Kamer het amendement van Mei Li Vos (PvdA) en Kees Verhoeven (D66) aangenomen waarmee voor 2016 8 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor investeringen in de ICT-infrastructuur van SURF. Deze infrastructuur wordt gebruikt voor de Nederlandse kenniseconomie en wetenschap.

SURF is vanzelfsprekend blij met deze beslissing van de Tweede Kamer. Daarmee is de ontwikkeling van de digitale economie en onderzoeksinfrastructuur vooruit geholpen. SURF heeft al plannen met het geld; op zeer korte termijn zijn namelijk dringende investeringen nodig voor een nieuwe generatie supercomputer en een nieuwe generatie netwerk. Nu bekend is dat het extra geld is toegewezen, kan SURF de eerste fase van het vervangingstraject starten. 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?