Helft ziekenhuizen binnen vijf jaar actief met kunstmatige intelligentie

do 13 april 2017 - 10:14
Nieuws

Ruim een derde van de ziekenhuizen is voornemens binnen twee jaar aan de slag te gaan met kunstmatige intelligentie (AI) en meer dan de helft geeft aan dit binnen vijf jaar te doen. Dat blijkt uit een recente studie die werd uitgevoerd door HIMSS Analytics. Volgens het onderzoek staat het gebruik van AI-toepassingen in de zorgsector robuuste groei te wachten.

Momenteel is de inzet van AI in ziekenhuisomgevingen nog marginaal. Van de ondervraagde ziekenhuizen geeft nog geen 5 procent aan al actief te zijn met AI. De belangrijkste reden om nog niet in AI te stappen is dat de technologie in vroege fase van zijn ontwikkeling is. Ook het ontbreken van een duidelijke business case zet de rem op AI. Verder geven ziekenhuizen als reden dat hun ICT-infrastructuur hier nog niet klaar voor is en ook op het gebied van data-integratie liggen uitdagingen.

Desondanks ziet de toekomst van AI in healthcare er volgens de studie rooskleurig uit. Iets meer dan een tiende van de ziekenhuizen geeft aan binnen 12 maanden met AI te starten terwijl bijna een kwart hier zichzelf een termijn van maximaal twee jaar stelt. Nog eens een kwart heeft het over een tijdsbestek van drie tot vijf jaar.

De respondenten in het onderzoek denken dat er met AI voordelen kunnen worden behaald op het gebied van onder meer population health (een Amerikaanse concept gebaseerd zijn op het idee van risicostratificatie), ondersteuning bij medische beslissingen en het stellen van diagnoses.

De onderzoekers waarschuwden ervoor dat door de toegenomen interesse in AI veel bedrijven zich op deze markt zullen storten om de concurrentie voor te blijven. Dit zou ertoe kunnen leiden dat veel oplossingen te snel op de markt worden gebracht en de ware potentie van AI in healthcare vetroebelt.