De prijswinnende, herbruikbare vacuümpomp kan acute geboortezorg wereldwijd toegankelijker maken.

Geboortezorg is gebaat bij prijswinnende duurzame vacuümpomp  

Dieuwertje Drexhage is in 2023 uitgeroepen tot de 'Gezondheidspionier van het Jaar', vanwege haar innovatieve en duurzame bijdrage aan de wereldwijde geboortezorg. Het gaat om de Albert Schweitzer Prijs, speciaal voor jonge wetenschappers, die eind oktober werd uitgereikt door Prof. Dr. Marion Koopmans, voorzitter van de jury. Drexhage heeft de prestigieuze titel ontvangen als erkenning voor haar innovatieve inspanningen om de geboortezorg, met een herbruikbare vacuümpomp, duurzamer en toegankelijker te maken.

Drexhage’s  innovatie is de ontwikkeling van vela®, een gebruiksvriendelijke, herbruikbare vacuümpomp, die artsen kunnen gebruiken tijdens bevallingen. Wat deze vacuümpomp uniek maakt in de geboortezorg, is dat deze tot wel 100 keer hergebruikt kan worden en tegelijkertijd de CO2-uitstoot met 40% kan verminderen. Dit opmerkelijke apparaat is het paradepaardje van startup LAYCO, mede opgericht door Dieuwertje Drexhage. Ze vertelt: “Ik ben enorm vereerd met de erkenning van dit initiatief door het NASF. Het vergroten van veilige vacuümextracties wereldwijd is van essentieel belang om doodgeboorten en moedersterfte te verminderen. We verwachten dat dit innovatieve product halverwege 2024 geïntroduceerd zal worden in ziekenhuizen.”

Technologische vooruitgang

Afgezien van de nadruk op duurzaamheid biedt het product ook technologische vooruitgang. Het hergebruiken van medische apparaten draagt niet alleen bij aan het verminderen van CO2-uitstoot, maar vermindert ook medisch afval met maar liefst 98%. Dit vertegenwoordigt een aanzienlijke stap voorwaarts op het gebied van duurzame gezondheidszorg. De startup waarbij Drexhage betrokken is, richt zich sowieso expliciet op het ontwerpen en produceren van herbruikbare medische apparaten, die niet alleen duurzaam zijn maar ook de toegang tot veilige gezondheidszorg vergroten.

Duurzaamheid hoort bij goede zorg

Deze innovatie gaan dan ook een stuk verder dan het ontwikkelen van een nieuw medisch apparaat. Deze productontwikkeling omarmt namelijk tevens de groeiende behoefte aan duurzaamheid in de zorgsector. Duurzaamheid in de gezondheidszorg gaat verder dan belangrijke thema´s als energie-efficiëntie, afvalreductie en recycling en omvat zeker ook de ontwikkeling van duurzame producten en benaderingen. Sommige experts, waaronder Margreet Vos, pleiten zelfs voor de integratie van duurzaamheid in de definitie van goede zorg. De Gezondheidsraad heeft eerder al aanbevolen om duurzaamheid op te nemen als criterium voor goede zorg, naast criteria als veiligheid, effectiviteit, doelmatigheid en patiëntgerichtheid. Het groeiende probleem van medisch afval als gevolg van eenmalig gebruikte medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen benadrukt de noodzaak van duurzame alternatieven, zoals het product van Dieuwertje.

WHO onderstreept belang duurzame vacuümpomp

Dit initiatief, ontwikkeld door Dieuwertje Drexhage en haar team, sluit naadloos aan bij deze visie van de Gezondheidsraad. Ook de WHO onderstreept s het belang van ondersteunde vaginale bevallingen, die op hoogwaardige wijze ondersteund kunnen worden om sterfte en morbiditeit te verminderen. De nieuwe een obstetrische vacuümextractor, die samen met verloskundigen in de hele wereld is ontwikkeld, is geschikt is voor spoedeisende verloskundige zorg in verschillende omgevingen. Het streven van LAYCO , een organisatie die zich niet primair richt op winst, is sowieso expliciet gericht op het bevorderen van duurzame ontwikkelingsdoelen.

Het gaat dan onder andere over het terugdringen van de wereldwijde moedersterfteverhouding tot minder dan 70 per 100.000 levend geborenen en het verminderen van de neonatale sterfte tot minstens 12 per 1.000 levend geborenen. Dit wordt gerealiseerd door de producten tegen kostprijs aan te bieden in landen waar deze doelen nog niet zijn bereikt.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?