Here for You ondersteunt psychische gezondheid jongeren

26 maart 2021
Jongeren-App-Smartphone
Apps
Nieuws

MIND biedt sinds kort ook de nieuwe Snapchat-functie Here for You als ondersteuning voor de geestelijke gezondheid van jongeren. De app biedt ondersteuning en hulpmiddelen voor Snapchatters die in de app zoeken naar onderwerpen die gerelateerd zijn aan psychische gezondheid. MIND Young heeft verschillende video's gemaakt waarin aandacht besteed wordt aan relevante onderwerpen voor jongeren als het gaat om hun psychische gezondheid. Denk daarbij aan burn-out, depressie, angst, verslaving en eetstoornissen.

Voor de nieuwe functie ontwikkeld werd, is een onderzoek uitgevoerd onder Snapchatters. Daarin werd gekeken wie jongeren hun psychische gezondheid ervaren. Uit het onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van hen worstelt met diverse uitdagingen op het gebied van psychische gezondheid, zoals stress, depressie en angst.

De Snapchatters gaven in het onderzoek ook aan dat zij tijdens moeilijke perioden doorgaans eerst bij vrienden aankloppen. De reden daarvoor is het feit dat ze hun vrienden als een van de meest positieve dingen in hun leven beschouwen.

Voor psychische gezondheid van jongeren

De Snapchat-functie Here for You is nu dus ook in Nederland beschikbaar. Wanneer jongeren die piekeren of met angst, depressie of stress kampen binnen Snapchat zoeken op woorden als ‘piekeren’, ‘stress’, ‘anorexia’ of ‘depri’, dan vinden ze automatisch de video's van MIND Young. In die video's vertellen jongeren over de betreffende psychische problemen, waarna verschillende tips gegeven worden om deze signalen bij zichzelf en dierbaren te herkennen. Aan het eind van de video's worden de jongeren vervolgens, als ze meer informatie of hulp willen, doorverwezen naar de website van MIND.

“Bij Snap zijn we enorm geïnspireerd door hoe belangrijk echte vriendschappen zijn bij het ondersteunen van gezondheid en geluk. We zien in deze wereld met social distancing meer dan ooit dat vriendschap en verbinding essentieel zijn voor ons welzijn. Here For You geeft onze community handvatten om signalen bij zichzelf en dierbaren te herkennen en biedt hulp bij hoe daarmee om te gaan", vertelt Jennifer Park Stout van Snap.

Psychische klachten door corona

De coronacrisis en de contact beperkende maatregelen die al meer dan een jaar vrijwel continu van kracht zijn hebben ook een weerslag op de psychische gezondheid van veel jongeren. Scholen, uitgaansgelegenheden en andere sociale ontmoetingsplekken zijn dicht. Bij elkaar op bezoek gaan of een verjaardagsfeest vieren met meer dan 1 persoon is ook al geruime tijd niet mogelijk. Daardoor kunnen jongeren in een sociaal isolement raken, waardoor eventuele 'kleine' psychische klachten verergeren.

“Aan alle kanten horen we dat psychische klachten onder jongeren toenemen, ook door COVID-19. Met name jongeren die al psychische klachten hadden hebben het nu vaak zwaar, en wij willen er als organisatie voor hen zijn en hen de gelegenheid bieden om zo vroeg mogelijk te praten met mensen die ze vertrouwen, om ernstiger psychische problemen te voorkomen. We moeten er écht voor zorgen dat niemand met psychische klachten zich alleen voelt en/of zich schaamt, want praten helpt echt bij het vinden van begrip en hulp. Daarom zijn wij ook zo blij met deze samenwerking met Snapchat: door hulp en informatie te bieden waar de jongeren zijn en elkaar ontmoeten hopen we (zelf)stigma en schaamte te doorbreken”, vertelt Sander Slootmaker, projectleider MIND Young.

Snapchat lanceerde Here for You een jaar geleden (maart 2020) in een aantal landen. Daarmee wilde het platform inspelen op de angst en stress die mensen ondervonden door COVID-19. Vanaf nu is Here for You, in samenwerking met MIND Young, dus ook in Nederland beschikbaar. 2Snap werkte samen met Young Minds, The Samaritans en de Diana Award in het Verenigd Koninkrijk, Active Minds, Because of You, Crisis Text Line en Seize the Awkward in de Verenigde Staten en de Manas Foundation en Mariwala Health Initiative in India.

Vorig jaar werd in Nederland een vergelijkbaar initiatief gestart om jongeren tijdens de coronacrisis te ondersteunen; de GowIT!-app. Die app is bedoeld als een steuntje in de rug voor jongeren die tijdens de coronacrisis thuis zitten. Grow It! deelnemers spelen gedurende zes weken een zogenoemde serious game via de app. Tijdens die periode worden dagelijks, op vijf willekeurige momenten, gevraagd een korte vragenlijst in te vullen. Ook worden ze regelmatig uitgedaagd met opdrachten en challenges om hen te helpen bij het delen van hun gevoelens en aan te zetten tot het ontplooien van activiteiten.