Een voorbeeld van de implantaten van ONWARD (Foto: ONWARD).

Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten

Onlangs is met succes een innovatieve ARC-IM Stimulator met een Brein-Computer Interface (BCI) bij mensen geïmplanteerd om de functie van de bovenste ledematen te herstellen na een ruggenmergletsel. Deze baanbrekende procedure, ontwikkeld door ONWARD Medical N.V., is veelbelovend en biedt hoop aan duizenden mensen wereldwijd die lijden aan dwarslaesies en verlies van motorische functie in hun armen, handen en vingers. De nieuwe technologie is echter nog wel in de onderzoeksfase en dus nog niet commercieel beschikbaar.

ONWARD, een toonaangevend medisch technologiebedrijf dat zich toelegt op het herstellen van beweging en functie bij mensen met een dwarslaesie (SCI), heeft eind september een doorbraak aangekondigd. Met zijn ‘ARC-IM Therapy’ is het bedrijf een pionier op het gebied van ruggenmergstimulatie na een dwarslaesie. Uniek is dat het nu bij een patiënt met succes zowel een ARC-IM ruggenmergimplantaat als een BCI heeft geplaatst die op slimme wijze kunnen samenwerken.

Herstel mobiliteit

De therapie heeft al bewezen dat ze na ruggenmergletsel de mobiliteit kan herstellen en de bloeddruk kan stabiliseren. Wat de aankondiging van de test bij mensen opmerkelijk maakt, is de integratie van een geavanceerde brein-computer interface (BCI), vergelijkbaar met het implantaat dat is ontwikkeld door Elon Musk’s Neuralink. Een brain-computer interface of BCI is een technologie waarbij bepaalde hersensignalen worden gemeten en gedigitaliseerd, die vervolgens door een computer worden geclassificeerd en in acties worden omgezet.

Unieke brain computer interface (BCI)

De procedure vond plaats in het Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV) in Lausanne, Zwitserland, onder toezicht van de gerenommeerde neurochirurg Dr. Jocelyne Bloch. Op 14 augustus 2023 werd de ARC-IM stimulator succesvol geïmplanteerd bij een patiënt met een dwarslaesie, en slechts negen dagen later volgde de implantatie van de draadloze BCI WIMAGINE®, ontwikkeld door CEA-Clinatec.

Wat deze BCI uniek maakt, is het vermogen om de intentie van een verlamde persoon om zijn bovenste ledematen te bewegen op te vangen en te vertalen met behulp van kunstmatige intelligentie. De gedecodeerde gedachten worden vervolgens omgezet in door gedachten gestuurde bewegingen die mogelijk worden gemaakt door de ARC-IM stimulator. Dr. Jocelyne Bloch, die de implantatieprocedures leidde, meldde dat de ingrepen soepel verliepen en dat ze nu samenwerken met de patiënt om de geavanceerde innovatie te gebruiken om de beweging van zijn armen, handen en vingers te herstellen.

Medische doorbraak

Deze medische doorbraak is een onderdeel van een lopend klinisch onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van gedachte-geïnitieerde ruggenmergstimulatie na een dwarslaesie, dat wordt ondersteund door een subsidie van de European Innovation Council. Het project wordt gecoördineerd door de mededirecteuren van NeuroRestore, Professor Grégoire Courtine en Dr. Jocelyne Bloch, samen met Guillaume Charvet, hoofd van het Medical Device Development Lab bij CEA-Clinatec. Dave Marver, CEO van ONWARD, spreekt zijn enthousiasme uit over deze prestatie en benadrukte de rol van samenwerking bij het bereiken van dit doel. “We voelen ons bevoorrecht dat onze technologie deel uitmaakt van dit onderzoek.”

Meer veelbelovende BCI-implantaten

Deze ontwikkeling komt op een moment dat de medische wereld getuige is van een opmerkelijke toename van implantaten die met het brein interacteren, bijvoorbeeld om verlammingspatiënten te helpen bewegen. Het bekendste bedrijf op dit gebied is Neuralink van de kleurrijke ondernemer Elon Musk. Onlangs nog kondigde Neuralink nog aan dat het ook goedkeuring heeft gekregen voor het werven van proefpersonen voor de eerste menselijke proef met zijn BCI-hersenimplantaat voor verlammingspatiënten.

Een ander opmerkelijk bedrijf rond dit thema is Synchron. Opmerkelijk bij de innovatie van dit technologiebedrijf is dat het een implantaat heeft ontwikkeld dat vrijwel non-invasief in het hoofd kan worden geplaatst, zonder chirurgische ingrepen. Die benadering biedt een praktisch alternatief voor invasieve procedures en heeft al veelbelovende resultaten opgeleverd.

De vooruitgang op het gebied van hersenimplantaten belooft kortom nieuwe hoop voor mensen met ruggenmergletsel en andere neurologische aandoeningen. Het biedt de mogelijkheid voor herstel en herwonnen mobiliteit voor duizenden individuen wereldwijd.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?