Search
Close this search box.
Search

Het Slingeland Ziekenhuis experimenteert met slimme pleisters

Slimme pleisters houden de gezondheidstoestand van een patiënt continu in de gaten en zenden de gegevens door. Het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem experimenteert sinds kort met deze innovatie.

De pleisters worden verbonden met draadloze meetapparatuur en onder de matrassen geplaatste sensoren. Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis komt er zo veel beter inzicht in de toestand van de patiënt. De arts krijgt veel meer informatie dan voorheen, wat van belang kan zijn bij het bepalen van de medische handelingen. De verzamelde informatie kan met duidelijke overzichten worden teruggekoppeld aan de patiënten.

Minder draden aan patiënt

Nog een voordeel van de slimme pleisters is dat de informatie draadloos wordt doorgegeven en er zo voor zorgt dat de patiënt minder draden en machines aan zich heeft hangen. Eind juni werd de geplande introductie van de slimme pleister al aangekondigd als onderdeel van het project ‘Sensing Clinic’,  een samenwerkingsverband tussen het ziekenhuis en het Japanse Fujitsu.

De slimme pleister valt onder fase 1 van het project. De eerste toetsingsfase met deelnemende patiënten loopt van september 2016 tot begin 2017. Daarna hopen de partijen de sensoren en pleisters in het hele ziekenhuis beschikbaar te maken. Fase 2 start daarna waarin CVA-patiënten en patiënten met een verhoogd risico op delier worden gemonitord door toepassing van bewegingssensoren.  

Het Slingeland Ziekenhuis is behalve met dit experiment ook bezig met de ontwikkeling van apps en apparatuur voor chronische patiënten om thuis hun gezondheid te meten. Zodoende hoeft de patiënt alleen nog maar naar het ziekenhuis te komen wanneer het echt nodig is en kunnen ze controlebezoeken verminderen.

Ook onderzoekt het ziekenhuis de mogelijkheid van e-consulting. Spreekuren met specialisten kunnen hiermee op afstand worden gehouden. Volgens het ziekenhuis zijn de innovaties zowel gericht op verbetering van de kwaliteit van de zorg als op meer onafhankelijkheid voor de patiënt. Bijkomend voordeel is dat er minder patiënten naar het ziekenhuis hoeven te komen, ondanks de toenemende vraag naar zorg.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?