Hightech moet zorgen voor 60% minder valrisico

CZ en VGZ zetten in op hightech om het valrisico van ouderen structureel terug te brengen. De huisartsen in de regio en zorgverzekeraar Coöperatie VGZ zijn partners in dit project. Het project richt zich op het valrisico van thuiswonende ouderen. Hierbij worden onder meer een wearable, een app met AI en sensoren ingezet.

Het reduceren van het valrisico werkte tijdens een proefproject in Heeze-Leende goed. Daarom wordt deze aanpak nu ook uitgerold naar Valkenswaard, Cranendonk en Someren. Het uiteindelijke doel van de zorgverzekeraars is het realiseren van zestig procent minder valincidenten.

Kwaliteit van leven

Vallen is een groot gezondheidsrisico voor ouderen. Het levert directe problemen op zoals een gebroken heup en beïnvloedt regelmatig zelfs de kwaliteit van leven op lange termijn. Met de inzet van moderne technologie kan het risico op vallen gelukkig flink worden teruggebracht. Een sterk voorbeeld vinden we bij tanteLouise waar in de vloer van de zorgorganisatie sensoren zijn geplaatst. Die sensoren staan in contact met een device dat cliënten aan hun enkel dragen en voorspellen het valrisico van betrokkenen. Zodra dat risico hoog is, krijgen mensen een heupairbag. Ook met bedsensoren wordt in steeds meer verpleegklinieken en ziekenhuizen de kans dat ouderen gaan vallen gemonitord.

Valrisico en AI

Maar ook voor thuiswonende 65-plussers is reductie van valrisico belangrijk. VGZ en CZ zetten met hun project speciaal voor die doelgroep hoogstaande zorgtechnologie in. In de praktijk blijkt dat veel ouderen vinden dat valrisico niet zozeer over hen gaat totdat het fout gaat. Die ouderen krijgen allereerst meer voorlichting over het valrisico van hun sociale netwerk, gemeenten, hulpverleners en verzekeraars. Daarbij krijgen ze een wearable met app aangeboden, sensoren én een beweegprogramma.

Wearable meet vorderingen

Het programma omtrent valrisico  is ingebed in het zelfredzaamheidsproject ‘Maak Rimpels’ en richt zich op zelfstandig wonende 65-plussers. Het bestaat uit drie onderdelen: een trainingsprogramma digitale vaardigheden, een beweegprogramma onder leiding van een coach en een sociaal programma. Op de achtergrond spelen AI en assistive technologies (AT) een belangrijke rol. De wearable ‘GoLiveClip’ houdt in de gaten of deelnemers daadwerkelijk dreigen te vallen en monitort de vorderingen. Deelnemers kunnen zelf hun valrisico en eventuele vorderingen op hun eigen smartphone bekijken.

Reduceren valrisico in lijn met IZA

De initiatiefnemers willen graag vaart maken met een effectief preventieprogramma dat het valrisico naar beneden brengt. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is dat namelijk zo afgesproken. Praktisch betekent dit dat vóór 1 april 2023 zorgverzekeraars moeten hebben bedacht hoe ze dat willen gaan doen. Naast het IZA wordt door het ministerie van VWS, de zorgverzekeraars en de gemeenten ook gewerkt aan een Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Dat gaat over preventie in de volle breedte en dus ook over valpreventie. De verwachting is dat daarin wordt afgesproken dat de gemeente geld moeten gaan oormerken voor het realiseren van preventie.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?