Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

HIV-patiënten met depressie hebben baat bij online zelfhulpprogramma

Een online zelfhulpprogramma is samen met telefonische coaching effectief in het verminderen van depressieve klachten bij mensen met hiv. Dat blijkt uit onderzoek van Sanne van Luenen (Klinische psychologie). Haar promotie aan de Universiteit Leiden is op 26 juni.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Van Luenen onderzocht een nieuw (online) zelfhulpprogramma voor mensen met hiv en depressieve klachten omdat deze doelgroep minder snel geneigd is om een psycholoog te bezoeken vanwege een eventueel stigma.

Het online zelfhulpprogramma (lees hierover ook in ICT&health 3) maakt gebruik van bewezen technieken van de cognitieve gedragstherapie en bevat vier onderdelen: stimuleren van activiteiten, ontspanningsoefeningen, het veranderen van negatieve gedachten en het werken aan doelen.

Minder klachten bij twee derde deelnemers

Om te ontdekken of dit online zelfhulpprogramma werkt in combinatie met telefonische coaching, voerde Van Luenen een effectiviteitsonderzoek uit onder de 188 deelnemende mensen met lichte tot matige depressieve klachten. 97 deelnemers kregen het zelfhulpprogramma én aandacht in de vorm van coaching; 91 deelnemers in de controlegroep kregen alleen aandacht. De deelnemers vulden vooraf online vragenlijsten in en opnieuw na afloop van het programma (en drie en zes maanden daarna).

Het programma bleek voor een grote groep mensen te werken.  Bij ongeveer twee derde van de deelnemers die het zelfhulpprogramma én coaching kregen, verminderden de depressieve klachten op een groot aantal punten terwijl maar een derde van de deelnemers in de controlegroep deze verbetering liet zien.

Langetermijneffect onderzoeken

Het Aidsfonds financierde het promotieonderzoek van Van Luenen en bekostigt nu ook de realisatie van dit online zelfhulpprogramma. Daarnaast heeft een vertegenwoordiger van de farmaceutische industrie subsidie gegeven om het langetermijneffect van het programma te onderzoeken.

Van Luenen is van plan om bij dezelfde deelnemers als in haar promotieonderzoek te vragen hoe het nu gaat na zoveel jaar. Ondertussen werkt ze bij het LUMC als postdoc in het National eHealth Living Lab (NeLL) bij Niels Chavannes aan verschillende e-health projecten.

Volgens het Aidsfonds leven er in Nederland naar schatting 23.100 mensen met hiv. Van hen weten vermoedelijk zo’n 2.300 dragers niet dat ze hiv hebben. Hoewel het aantal nieuwe hiv-infecties geleidelijk afneemt, krijgen elk jaar toch nog een kleine duizend mensen een positieve hiv-diagnose.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen