Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
4 december 2015
Artikel delen

Hoe is het nu met? #hackinghealth nummer 3

Eind augustus organiseerde REshape center for Innovation van het Radboudumc voor het eerst Hackinghealth. In drie dagen verzonnen elf teams innovatie oplossingen voor aandoeningen als diabetes, parkinson en COPD. Wij vroegen ons af hoe het de top drie is vergaan in de maanden na de ‘snelkookpan’. In dit eerste artikel uit een serie van drie vragen wij Wilbert Stikkelbroek hoe het zijn team is vergaan. Zijn team werd nummer drie en kreeg de publieksprijs.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

ICT&health is als vakgebied op Wilberts lijf geschreven. Zo adviseerde hij in de jaren tachtig de commissie Dekker / Simons over de stelselwijziging van de zorg. Daarnaast liep hij al vroeg rond in zoals hij het zelf noemt ‘het internetwereldje’. Hij leidde XS4All en verkocht de rebelse provider aan KPN. Wilbert houdt wel van disruptieve ideeën: “Ik dacht bij mijzelf: Wat is een Hackaton without a proper hack? – en in dit geval een hack op een medical device.”
  
Wilbert heeft een ICD en bedacht dat het mooi zou zijn als het team zichzelf toegang zou kunnen verschaffen tot de data die dit apparaat genereert. “Het is natuurlijk een gekke situatie. Het apparaat zit in mij, maar ik heb geen toegang tot die data. Een idee is dat we die data koppelen aan mijn Smartphone. Die kan dan mijn familie waarschuwen en mijn locatie doorgeven als er iets gebeurt.” Het team liet tijdens de demo inderdaad zien wat je allemaal kan als je de ICD uit leest.

Hoe is het verder gegaan?
“Nou, het is een beetje ander verhaal dan bij de andere teams. Wat wij deden roept potentieel allerlei juridische vragen op. Je opent potentieel een doos van Pandora. Dat heb ik ook aan het team uitgelegd en daarom zijn we minder voortvarend verder gegaan dan iedereen misschien had gehoopt. Je kunt je bovendien afvragen of het helemaal slim is om iets dat in je eigen lichaam zit te hacken. Ik vond het vooral belangrijk dat mensen er echt op los gingen tijdens de Hackaton. Het idee van Real Live data uit de ICD hebben we dus verder laten rusten.”

En nu?
“We zien de behoefte die mensen hebben om een goed gesprek met de arts aan te gaan op basis van data die ze genereren. Daarnaast is het in het kader van voorkomen van problemen soms handig om je leefstijl aan te passen. En tenslotte is er een duidelijke behoefte om de locatie waar je bent, te kunnen melden aan familieleden. Met die ideeën gaan we wel verder en willen we een App ontwikkelen.”

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen van Wilbert en zijn team. Volgende week vrijdag verschijnt het tweede artikel in deze serie, over het team: Health Literacy Improvement. De week erna, op 17 december, verschijnt ICT&health magazine met een artikel over de winnaars.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen