Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Hollandse Meesters, klassieke muziek in MR-oplossing voor AMC

Philips combineert Hollandse Meesters en klassieke muziek voor een betere patiëntbeleving in de nieuwste Philips MR in het Academisch Medisch Centrum (AMC). De MR-oplossing combineert digitale beeldvorming met nieuwe versnellingstechnieken, die volgens Philips onderzoek versnellen zonder gevolgen voor de beeldkwaliteit.

Het speciale Hollandse Meesters thema van de Ambient Experience suite is het resultaat van een samenwerking van Philips met het AMC, Erasmus MC, Rijksmuseum en Rotterdam Philharmonisch Orkest en heeft tot doel verbetering van het comfort van patiënten tijdens een scan. Het AMC is het eerste ziekenhuis waar deze speciale uitvoering in gebruik genomen is in combinatie met de nieuwe Ingenia Elition 3.0T MR-oplossing.

Als voorbeeld schetst Philips hoe iemand die een MRI-scan moet ondergaan comfortabel naar klassieke muziek luistert, gespeeld door het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Voor zijn of haar ogen wordt een Hollandse Meester uit het Rijksmuseum laag voor laag opgebouwd en ontstaat een weids en vredig landschap. Deze volstrekt andere en meer comfortabele manier om een MRI-scan te ondergaan, is precies de gedachte achter Philips Ambient Experience.

Ambient Experience vaker toegepast

Het Philips Ambient Experience-concept zelf is niet nieuw. Het bestaat uit een combinatie van beeld, muziek en dynamisch licht, en wordt volgens Philips al in meer dan 1.250 ziekenhuizen en zorginstellingen wereldwijd toegepast. Dynamisch licht, geluid, kleur en beeld moeten daarbij zorgen voor een positieve en rustgevende omgeving voor patiënt en personeel. De patiënt kan de omgeving personaliseren door een ‘kamerthema’ te kiezen dat bij hem of haar past.

De beleving wordt versterkt met een oplossing in de tunnel van de MR zelf: patiënten kunnen dan via een spiegel vanuit de tunnel beelden bekijken die op de achterwand worden getoond. De muziek wordt via een hoofdtelefoon beluisterd. Uit onderzoek zou blijken dat met een ontspannen patiënt een procedure succesvoller doorlopen wordt, met name bij patiënten die voorheen vrij angstig waren. Philips Ambient Experience kan er zo aan bijdragen dat zorgprofessionals efficiënter kunnen werken.

Samenwerking voor Hollandse Meesters-thema

Het Hollandse Meesters thema is tot stand gekomen door een samenwerking tussen vijf Nederlandse partijen. Het Rijksmuseum selecteerde de schilderijen met landschappen die getoond worden op de manier waarop een MRI-scan ontstaat. Het Rotterdam Philharmonisch Orkest levert bijpassende, rustgevende muziek. Uit het ‘Muziek als medicijn’ onderzoek van professor Hans Jeekel van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat muziek een positieve rol kan spelen tijdens medische behandelingen.

Het AMC gebruikt al zes jaar Ambient Experience op diverse radiologiesystemen. Doordat patiënten nu ook de beelden in de tunnel van de MR scanner kunnen zien, geeft dat volgens de betrokken partijen een extra effect. Het AMC is één van de klinische partners met wie Philips de Ingenia Elition 3.0T MRI oplossing heeft ontwikkeld.

De scanner zou met nieuwe versnellingstechnologie sneller onderzoek kunnen uitvoeren zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit. Sensoren houden de ademhaling van de patiënt in de gaten en een nieuwe gebruikersinterface brengt de voorbereiding voor de scan terug tot één minuut. AI-algoritmen helpen het ziekenhuispersoneel met planning, scannen en verwerking. De Elition 3.0T is onderdeel van Philips’ nieuwe Ingenia digitale MR portfolio.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen