Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Honderden deelnemers voor ‘Hack Corona!’

De uitbraak van het coronavirus betekende ook dat de fysieke hackathons in Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Maastricht uitgesteld moesten worden. De hackathons zijn al enkele jaren een bijeenkomst waar complexe problemen middels een multidisciplinaire design thinking aanpak, getackeld worden. De uitval van de fysieke hackathons brachten Dutch Hacking Health op het idee de online hackathon ‘Hack Corona!’ te organiseren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De coronacrisis zorgt voor een toenemende druk op zorgpersoneel. Daarnaast ontstaan door de pandemie en de getroffen maatregelen ook legio andere, complexe, problemen. Dutch Hacking Health en haar partners willen de problemen rondom corona met deze online hackathon te lijf gaan.

De inschrijving voor de hackathon startte op 17 maart. Binnen 48 uur hadden zich al 300 deelnemers aangemeld en waren er 20 problemen ingediend. De deelnemende hackers komen zowel uit private als publieke organisaties en hebben verschillende expertises. Het online platform waarbinnen ze samenwerken is in korte tijd, met hulp van Cisco, opgezet.

Cisco is een van de steeds groter wordende groep tech-giganten die door middel van het beschikbaar stellen van diensten en middelen een substantiële bijdrage wil leveren aan de aanpak van de corona-crisis.

Ondersteuning zorgpersoneel

De thema’s die gedurende de hackathon aangepakt worden, hebben allemaal betrekking op het ondersteunen en ontlasten van zorgpersoneel. Dat kan rechtstreeks, maar ook op verschillende andere manieren. Zoals initiatieven die kunnen leiden tot werk-naar-werk transities. Bijvoorbeeld het inzetten van ex-zorg-professionals en ondersteuning door vrijwilligers.

De teams werken aan oplossingen voor diverse problemen. Denk aan het tekort aan mondkapjes, het verbeteren van de triage en traceren van besmettingen. Maar ook de psychologische ondersteuning van professionals die in de frontlinie van de crisis werken. De teams worden ondersteund door coaches en experts uit binnen- en buitenland die zich daarvoor vrijwillig beschikbaar stellen.

Hack corona voor #flattenthecurve

Het uiteindelijke doel van Hack Corona! is een bijdrage te leveren aan #flattenthecurve. Daarvoor wordt denk- en doekracht uit verschillende regio’s verzameld waarmee in korte tijd uitvoerbare oplossingen kunnen worden bedacht en gerealiseerd. Daarbij wordt ingezet op concrete oplossingen die de deelnemers na de hackathon in hun eigen werkomgeving kunnen doorontwikkelen. Daarbij kunnen ze dan de ondersteuning krijgen van het netwerk van de hackathon.

Meer informatie over Hack Corona! is te vinden op de website van Dutch Hacking Health.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen