Search
Close this search box.
Search

HTC ontwikkelt healthcare device DeepQ

HTC heeft een apparaat ontwikkeld voorzien van AI-functionaliteiten en applicaties waarmee medisch onderzoek kan worden verricht en diagnoses kunnen worden gesteld. Dit nieuws bracht Edward Chang, hoofd van de healthcare-divisie van HTC, deze week naar buiten. Het Taiwanese bedrijf brengt het apparaat uit onder de naam DeepQ. Het gaat om een lichtgewicht, draagbare diagnosetool die momenteel 13 ziektes en aandoeningen kan diagnosticeren op basis van kunstmatige intelligentie.

Het device gaat door onder de naam DeepQ en werd ontwikkeld in samenwerking met de Dynamical Biomarkers Group van de Harvard Medical School. Dit team werd in 2013 opgericht door dr. Chung-Kang Peng en wordt mede geleid door Edward Chang van HTC’s Research & Healthcare-dvisie.

Het team bestaat uit engineers van HTC en biomedische wetenschappers afkomstig van National Taiwan University, National Taiwan University Hospital, National Tsing Hua University, National Cheng Kung University, Taipei Medical University, Landseed Hospital en Cathay General Hospital.

De Dynamical Biomarkers Group was runner-up in de competitie Qualcomm Tricorder XPRIZE en wist uiteindelijk in de finale een tweede plek te bemachtigen waarmee een prijzengeld van een miljoen dollar werd verzekerd. De eerste plek ging naar Final Frontier Medical Devices, een Amerikaans team dat een device ontwikkelde dat thuis de gezondheid van personen kan monitoren.

HTC naar medisch

HTC gold jarenlang als één van de meest prominente smartphonemakers wereldwijd, maar het relatief kleine bedrijf moest het de voorbije jaren afleggen tegen Samsung en Apple, maar ook het opkomende Chinese Huawei zorgde voor hevige concurrentie. Geplaagd door dalende omzetten en teruglopend marktaandeel zocht HTC naar nieuwe omzetbronnen.

HTC besloot enkele jaren geleden digital health als één van de nieuwe pijlers te omarmen en bracht hiervoor enkele producten en diensten uit. De meest in het oog springende oplossing was de UA Healthbox die in samenwerking met kledingerk Under Armour werd ontwikkeld en begin vorig jaar werd gelanceerd. De UA Healthbox bestaat uit een serie slimme apparaten waarmee gebruikers hun gezondheid kunnen monitoren en biedt een fitness wearable, hartslagmonitor en een slimme weegschaal.

In september vorig jaar investeerde HTC in Surgical Theater, een zes jaar oud bedrijf actief op het gebied van medische VR-toepassingen. De investering komt overeen met een aandeel van circa 21 procent in het bedrijf. HTC timmert al enige tijd aan de weg met virtual reality-toepassingen voor zowel consumenten als voor de zakelijke markt. VR biedt volgens HTC legio mogelijkheden binnen de digitale gezondheidszorg.

De Healthcare-divisie van HTC telt momenteel zo’n 60 medewerkers die zijn verspreid over Taiwan, China en de VS. Daarvan werken er 20 aan toepassingen op het gebied van AI en cloud computing. Momenteel bekijkt HTC op welke manier het bedrijf DeepQ succesvol kan vermarkten, maar verder details over het apparaat ontbreken nog. HTC ontwikkelt momenteel tevens een diagnosesysteem waarmee consumenten in staat worden gesteld om individuele gezondheidsproblemen beter te kunnen aanpakken.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?