Wetenschappers hebben ontdekt dat huidorganoïden goed kunnen worden ingezet bij het onderzoek naar het mpoxvirus.

Huidorganoïden geschikt voor testen op mpoxvirus

Om het apenpokkenvirus (mpoxvirus) te onderzoeken en om nieuwe behandelingen te testen, kunnen prima huidorganoiden worden gebruikt. Dat concluderen wetenschappers van LUMC en het Erasmus MC. Het mpoxvirus gedraagt zich in huidorganoïden vrijwel hetzelfde als in echte huid. Een organoïde is een kunstmatig gekweekte miniatuurversie van een orgaan. De wetenschappers hebben huidorganoïden gemaakt van stamcellen en die vervolgens gebruikt voor het onderzoek naar het mpoxvirus.

Net als echte menselijke huid zelf hebben huidorganoïden meerdere lagen en celtypen, en zelfs soms haren. Onder leiding van onderzoekers dr. Spiros Pachis (postdoc in het lab van Karine Raymond, LUMC) en dr. Pengfei Li (postdoc in het lab van Qiuwei Abdullah Pan, ErasmusMC) infecteerden ze de organoïden met het mpoxvirus.

Pachis: “Wat we zagen was dat de organoïden de volledige levenscyclus van het virus konden ondersteunen. Mpox kon cellen infecteren en deze gebruiken om nieuwe virusdeeltjes te maken, die op hun beurt weer in staat waren om andere cellen te infecteren.”

Mpoxvirus

Mpox, ook wel apenpokken genoemd, is een ziekte die vooral voorkomt in West-Afrika en Midden-Afrika. In het 2022 werd de ziekte vastgesteld bij mensen in gebieden waar de ziekte oorspronkelijk niet voorkomt, zoals in Europa en Amerika. Het virus infecteert voornamelijk de huid, waar blaasjes, bultjes of vlekken ontstaan.

Tot dusver werd onderzoek naar het mpox-virus voornamelijk gedaan met cellijnen en proefdieren. Het onderzoek biedt een goede basis voor toekomstig onderzoek naar virale infecties van de huid.

Nabootsen met huidorganoïden

Om na te bootsen wat er precies in de menselijke huid gebeurt, zijn huidorganoïden momenteel het best beschikbare instrument volgens de onderzoekers. Ze verwachten dan ook dat organoïden gaan worden gebruikt om meer te leren over hoe het lichaam reageert op een infectie met het mpoxvirus. De verwachting is dat dat kan gaan dienen om ook nieuwe medicijnen te testen. De onderzoekers zagen ook dat behandeling van de geïnfecteerde huidorganoïden met de virusremmer tecovirimat de productie van virusdeeltjes remt. Tecovirimat is in de Europese Unie goedgekeurd voor de behandeling van mpox.

Platform huidorganoïden

In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Microbiology beschrijven wetenschappers uit Leiden en Rotterdam hoe ze huidorganoïden maken van stamcellen en hoe ze die gebruiken voor mpox-onderzoek.

Om het onderzoek naar de werking van huid en huidziekten te verbeteren is drie jaar geleden een platform opgericht voor de ontwikkeling van onderzoek met huidorganoïden.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?