Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

HumanXR lanceert eerste virtual reality platform gemaakt voor ouderen

Tijdens de ICT&health Conference op 26 januari 2018 in Utrecht lanceert HumanXR het eerste virtual reality platform gemaakt voor ouderen in Nederlandse zorginstellingen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Met het HumanXR platform kunnen zorgprofessionals hun cliënten verrassen en inspireren met een bezoek aan het Louvre, met een reis in een luchtballon of met simpelweg een virtuele wandeling in een prachtig winterlandschap. De Virtual Reality (VR) ervaringen zijn geselecteerd en ontworpen om het welbevinden en de gezondheid van ouderen te bevorderen op basis van input van geriaters, fysiotherapeuten, verplegers, psychiaters en dagbestedingscoaches. Doel is fysieke en mentale activatie en rehabilitatie bij ouderen met somatische problematiek, maar bijvoorbeeld ook afleiding van chronische pijn en ontspanning bij cliënten met een vorm van dementie.

Vivantes, Proteion, Land van Horne en Groenhuysen zijn enkele innovatieve zorgorganisaties die dit jaar samen met HumanXR starten met het aanbieden van VR aan hun cliënten. Op basis van de ervaringen bij deze zorgorganisaties zal het HumanXR platform verder worden uitgebreid met nieuwe VR werelden. In 2018 kunnen zich nog een tiental andere zorginstellingen aansluiten.

Drs. Tom Brandsma, Adviseur Zorgvernieuwing bij Vivantes: “Ik geloof dat het Virtual Reality platform van HumanXR ouderen kan stimuleren meer aan lichamelijke beweging te doen. Daarnaast kan VR cognitieve afleiding bieden aan mensen met pijn of dementie. Naar mijn mening zeer veelbelovend voor verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen in de ouderenzorg”.

Bij Virtual Reality (VR) denken we meestal aan games voor jongeren. Echter ook ouderen met fysieke en mentale beperkingen kunnen baat hebben bij virtual reality, blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Daarom heeft HumanXR, een sociale onderneming van Nederlandse bodem, een platform ontwikkeld met een tiental zeer uiteenlopende VR ervaringen die eenvoudig in te zetten zijn door zorgprofessionals.

Terug naar bijzondere, bestaande locaties

Met bewegingscontrollers worden cliënten op een speelse manier uitgedaagd om te bewegen, ieder naar zijn eigen kunnen. Het HumanXR platform gebruikt de kwalitatief hoogwaardige Oculus Rift om een zo prettig mogelijke ervaring te kunnen aanbieden. De meeste VR ervaringen zijn gemaakt met game engine technologie (UE4) om interactie en beweging te faciliteren, maar ook 360 graden fotografie en video worden ingezet om ouderen weer terug te brengen naar bijzondere, bestaande locaties.

HumanXR  is een innovatieve sociale onderneming van Nederlandse bodem met een duidelijke missie: zorgbehoevende mensen helpen met behulp van verbazingwekkende virtuele ervaringen. Het HumanXR-team combineert meer dan 20 jaar ervaring in computer technologie, 360 graden fotografie en biomedische technieken met meer dan 20 jaar ervaring in geavanceerde revalidatietechnologieën en klinische toepassingen.

Het gebied waarin HumanXR actief is omvat Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR), samen bekend als eXtended Reality (XR). HumanXR werkt intensief samen met Hogeschool ZUYD, Maastricht Academy of Media Design & Technology, 360 fotografie van StudioVR en met het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen