Hype en fraude: de val van bloedtest-startup Theranos

De website van bloedtest-startup Theranos is nog toegankelijk, maar oprichtster Elisabeth Holmes is van haar voetstuk gevallen. De Silicon Valley's ‘unicorn’ startups kondigde in 2003 een doorbraak in bloedtesten aan. De innovatie bleek slechts een belofte te zijn. Het succesverhaal kwam in 2015 onder druk te staan na publicaties over slechte betrouwbaarheid van de bloedtesten in de Theranos-laboratoria. Met elf aanklachten wegens fraude tegen Holmes eindigt de belofte in een schandaal.

Toen de 19-jarige Elizabeth Holmes Theranos oprichtte, noemden media en investeerders haar ‘een vrouwelijke Steve Jobs’, aldus ICT&health Internationaal. Elizabeth’s visie en haar charisma waren overtuigend genoeg om mensen te laten geloven dat er een nieuwe wereldwijde tech-leider was opgestaan. Ze werd een ’tech-beroemdheid’ die veel aanwezig was in Amerikaanse talkshows en te zien op de covers van de tijdschriften zoals Forbes en Fortune.

Het perfecte verhaal over hoe een startup de wereld zou redden, was gebaseerd op een paar eenvoudige ingrediënten: Silicon Valley, dappere innovator, revolutionaire maar geheime technologie, gezondheid. De belofte was om bloedonderzoeken uit te voeren met slechts een druppel bloed via bestaande laboratoriumtests. In korte tijd haalde Theranos USD 700 miljoen op via venture capital en particuliere investeerders. In 2014 werd het bedrijf gewaardeerd op USD 10 miljard.

Zeepbel barst in 2015

Elizabeth Holmes zelf werd een van de rijkste selfmade vrouwen in de VS met een nettowaarde van USD 4,5 miljard. De grote zeepbel barstte in 2015 toen een Wall Street Journal-verslaggever de validiteit van de technologie van Theranos betwijfelde. Dat leidde bijna tot een faillissement. In juni 2018, na een reeks organisatorische ingrepen en directiewisselingen, trad Elizabeth Holmes zelf af als CEO.

Elizabethe Holmes Forbes Fortune ICT&health

Nu zal het bedrijf voorgoed de deuren sluiten na het terugbetalen van zijn schuldeisers, heeft Theranos in een e-mail aan de aandeelhouders aangekondigd. Holmes zelf wordt nu geconfronteerd met 11 strafrechtelijke aanklachten wegens fraude. Als ze door een jury wordt veroordeeld, zou ze twintig jaar in de gevangenis kunnen doorbrengen.

De val van Theranos

De val van Theranos werd beschreven door John Carreyrou in het boek ‘Bad Blood’. Carreyrou zei in een interview op de Amerikaanse zender CNBC dat “[Holmes] in de loop van de jaren tegenvallers moest incasseren met haar streven een minilab voor bloedtesten te ontwikkelen. In plaats van die tegenslagen toe te geven en haar beleggers te vertellen welke vooruitgang er geboekt werd, verzweeg ze alles. “De leugens werden groter en groter. Uiteindelijk werden ze zo groot ten opzichte van de werkelijkheid, dat het een behoorlijk grote fraude werd.”

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?