Hype en fraude: de val van bloedtest-startup Theranos

12 september 2018
E-holmes_ICTH-570x360
Diagnostiek
Nieuws
Toen de 19-jarige Elizabeth Holmes Theranos oprichtte, noemden media en investeerders haar ‘een vrouwelijke Steve Jobs’, aldus ICT&health Internationaal. Elizabeth's visie en haar charisma waren overtuigend genoeg om mensen te laten geloven dat er een nieuwe wereldwijde tech-leider was opgestaan. Ze werd een 'tech-beroemdheid' die veel aanwezig was in Amerikaanse talkshows en te zien op de covers van de tijdschriften zoals Forbes en Fortune. Het perfecte verhaal over hoe een startup de wereld zou redden, was gebaseerd op een paar eenvoudige ingrediënten: Silicon Valley, dappere innovator, revolutionaire maar geheime technologie, gezondheid. De belofte was om bloedonderzoeken uit te voeren met slechts een druppel bloed via bestaande laboratoriumtests. In korte tijd haalde Theranos USD 700 miljoen op via venture capital en particuliere investeerders. In 2014 werd het bedrijf gewaardeerd op USD 10 miljard.

Zeepbel barst in 2015

Elizabeth Holmes zelf werd een van de rijkste selfmade vrouwen in de VS met een nettowaarde van USD 4,5 miljard. De grote zeepbel barstte in 2015 toen een Wall Street Journal-verslaggever de validiteit van de technologie van Theranos betwijfelde. Dat leidde bijna tot een faillissement. In juni 2018, na een reeks organisatorische ingrepen en directiewisselingen, trad Elizabeth Holmes zelf af als CEO. Elizabethe Holmes Forbes Fortune ICT&health Nu zal het bedrijf voorgoed de deuren sluiten na het terugbetalen van zijn schuldeisers, heeft Theranos in een e-mail aan de aandeelhouders aangekondigd. Holmes zelf wordt nu geconfronteerd met 11 strafrechtelijke aanklachten wegens fraude. Als ze door een jury wordt veroordeeld, zou ze twintig jaar in de gevangenis kunnen doorbrengen.

De val van Theranos

De val van Theranos werd beschreven door John Carreyrou in het boek ‘Bad Blood’. Carreyrou zei in een interview op de Amerikaanse zender CNBC dat "[Holmes] in de loop van de jaren tegenvallers moest incasseren met haar streven een minilab voor bloedtesten te ontwikkelen. In plaats van die tegenslagen toe te geven en haar beleggers te vertellen welke vooruitgang er geboekt werd, verzweeg ze alles. “De leugens werden groter en groter. Uiteindelijk werden ze zo groot ten opzichte van de werkelijkheid, dat het een behoorlijk grote fraude werd."   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!