Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

IBM, FDA onderzoeken blockchain voor uitwisseling health-data

IBM Watson Health heeft onlangs in de VS een onderzoeksovereenkomst getekend met de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Het doel van de samenwerking is om een veilige, efficiënte en schaalbare uitwisseling mogelijk te maken van gezondheidsgerelateerde gegevens via blockchaintechnologie.

IBM en de FDA zullen de uitwisseling van dergelijke gegevens uit meerdere bronnen onderzoeken  – zoals Elektronische Patiënten Dossiers, klinische proeven, genoomdatabases en gezondheidsdata van mobiele devices, wearables en IoT-devices. De focus ligt in eerste instantie op oncologie-gerelateerde data.

Door een 360-gradenbeeld van patiëntengegevens te bieden aan wetenschappers en aanbieders van zorg, zijn volgens IBM transformatieve oplossingen op het gebied van gezondheid mogelijk. Dat is nu niet het geval. Patiënten hebben zeer gebrekkig toegang tot hun eigen medische gegevens en kunnen niet of beperkt deze gegevens delen met onderzoekers of zorgaanbieders.

Veilig gegevens uitwisselen

Door patiënten de mogelijkheid te geven om eenvoudig en veilig dergelijke gegevens uit te wisselen, ontstaan er mogelijkheden voor belangrijke stappen vooruit op het gebied van gezondheidszorg. Blockchain-technologie maakt het mogelijk om gegevens veiliger te delen, zo stellen IBM Watson en de FDA. Doordat elke gegevensuitwisseling wordt vastgelegd in een niet te wijzigen virtueel grootboek, ontstaat er transparantie en meer verantwoording. Deze onderbouwing zal meer vertrouwen scheppen dat data-inbreuken voorkomen worden en zo grootschaliger uitwisseling mogelijk maken van gezondheidsgegevens.

Daarmee kan ook gewerkt worden aan beter inzicht in de ontwikkeling van de volksgezondheid. Het gezamenlijke onderzoek bekijkt verder onder meer hoe eenvoudiger grote hoeveelheden gegevens uitgewisseld kunnen worden zoals die gegenereerd worden door de biomedische en gezondheidssector.

IBM Watson op ICT&health Experience

IBM Watson is via Medical Research Data Management (MRDM)  vertegenwoordigd op het Innovatieplein tijdens de ICT&health Experience, op 26 januari in Utrecht.  MRDM is bewerker van medische data voor zorgaanbieders en centraal knooppunt voor distributie van informatie. De focus van de presentatie tijdens de Experience ligt op oncologie.

Wilt u als zorgprofessional, bestuurder, IT-er, beleidsmaker, gemeenten of patiënt ook op de hoogte blijven van alle relevante technologische ontwikkelingen in de zorg? Bezoek dan net als veel van uw collega’s op 26 januari a.s. het ICT&health Experience congres voor de zorg. Claim hier uw GRATIS TICKET!

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen