IBM’s ‘lab-on-a-chip’ nieuwste wapen tegen ziektes

In samenwerking met de Icahn School of Medicine in Mount Sinai heeft IBM een lab-on-a-chip technologie ontwikkeld dat gebruikt zal worden om op prostaatkanker te kunnen testen.

Volgens het Nature Nanotechnology, laten de resultaten van IBM dat het scheiden van deeltjes tot op 20 nanometer in diameter mogelijk is. Op deze schaal kun je deeltjes van DNA, virussen en exosomes scheiden. Eenmaal gescheiden kunnen de artsen de deeltjes analyseren en tekenen van ziektes herkennen “nog voordat patiënten fysieke symptomen vertonen of voelen en wanneer het resultaat van de behandeling het meest positief is”, zo zegt IBM.

Tot nu toe was het kleinste biodeeltje dat gescheiden kon worden door on-chip technologie minstens 50 x groter. Beide teams zeggen door te zullen gaan met de ontwikkeling van de lab-on-a-chip technologie en om te beginnen zullen ze testen op één van de meest voorkomende vormen van kanker, prostaatkanker.

Het valt nog het best te omschrijven als het bespioneren van de cellen. Deze nieuwe manier van het sorteren van biodeeltjes op nanoniveau geeft onderzoekers de mogelijkheid om berichten tussen cellen die exosomes dragen te “beluisteren”. “Dit kan antwoord geven op duidelijke vragen over de biologie van ziektes en de weg vrij maken voor betaalbare middelen om diagnoses te stellen”, zo zeggen de onderzoekers. “Het op regelmatige basis monitoren van intercellulaire gesprekken geeft experts de mogelijkheid de progressie van een ziekte van een individu te volgen."

De technieken van lab-on-a-chip geven artsen en onderzoekers een goede manier om snelle, draagbare en eenvoudige middelen te gebruiken om ziektes te detecteren. Beide teams hebben  als doel om alle noodzakelijke processen om een ziekte te analyseren waar je normaal een volledig chemisch lab voor nodig hebt, te verkleinen tot een enkele silicium chip. De op nanoschaal on-chip technologie, de zogeheten nanoscale deterministic lateral displacement of kortweg nano-DLD, is ontwikkeld door onderzoekers geleid door Joshua Smith en Benjamin Wunsch van IBM.

###lab-on-chip###

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?