IBM's 'lab-on-a-chip' nieuwste wapen tegen ziektes

4 augustus 2016
Nieuws
Volgens het Nature Nanotechnology, laten de resultaten van IBM dat het scheiden van deeltjes tot op 20 nanometer in diameter mogelijk is. Op deze schaal kun je deeltjes van DNA, virussen en exosomes scheiden. Eenmaal gescheiden kunnen de artsen de deeltjes analyseren en tekenen van ziektes herkennen “nog voordat patiënten fysieke symptomen vertonen of voelen en wanneer het resultaat van de behandeling het meest positief is”, zo zegt IBM.

Tot nu toe was het kleinste biodeeltje dat gescheiden kon worden door on-chip technologie minstens 50 x groter. Beide teams zeggen door te zullen gaan met de ontwikkeling van de lab-on-a-chip technologie en om te beginnen zullen ze testen op één van de meest voorkomende vormen van kanker, prostaatkanker.

Het valt nog het best te omschrijven als het bespioneren van de cellen. Deze nieuwe manier van het sorteren van biodeeltjes op nanoniveau geeft onderzoekers de mogelijkheid om berichten tussen cellen die exosomes dragen te “beluisteren”. “Dit kan antwoord geven op duidelijke vragen over de biologie van ziektes en de weg vrij maken voor betaalbare middelen om diagnoses te stellen”, zo zeggen de onderzoekers. “Het op regelmatige basis monitoren van intercellulaire gesprekken geeft experts de mogelijkheid de progressie van een ziekte van een individu te volgen."

De technieken van lab-on-a-chip geven artsen en onderzoekers een goede manier om snelle, draagbare en eenvoudige middelen te gebruiken om ziektes te detecteren. Beide teams hebben  als doel om alle noodzakelijke processen om een ziekte te analyseren waar je normaal een volledig chemisch lab voor nodig hebt, te verkleinen tot een enkele silicium chip. De op nanoschaal on-chip technologie, de zogeheten nanoscale deterministic lateral displacement of kortweg nano-DLD, is ontwikkeld door onderzoekers geleid door Joshua Smith en Benjamin Wunsch van IBM.

###lab-on-chip###