Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
18 april 2016
Artikel delen

IBM’s Watson gaat kankerpatiënten gepersonaliseerd adviseren

ICT-concern IBM gaat zijn Watson-technologie inzetten als wapen in de strijd tegen kanker. In samenwerking met de American Cancer Society (ACS) gaat IBM een virtuele adviseur ontwikkelen die op basis van het machine learning concept kankerpatiënten gepersonaliseerde informatie en advies geeft.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Jaarlijks worden er in de VS alleen al ruim 1,6 miljoen gevallen van kanker geconstateerd. Op basis van gegevens zoals het soort kanker, de fase van de ziekte en de behandelingen tot zover, zal de virtuele adviseur zorgadvies geven en vragen van de gebruiker beantwoorden.

Met behulp van spraakherkenning van Watson en natuurlijk taalverwerking krijgen gebruikers de mogelijkheid om een vraag te stellen en logische antwoorden te krijgen. De krachtenbundeling kan volgens CEO Gary Reedy er voor zorgen dat de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste mensen terecht komt.

Zo zou een vrouw met borstkanker kunnen vragen wat oorzaken kunnen zijn voor de pijn die ze voelt. Dankzij de ervaringen van vergelijkbare patiënten kan de Watson-gebaseerde adviseur reageren met informatie over symptomen en opties geven voor zelfzorg op basis van de situatie van de patiënt, aldus Noyes. In de loop van de tijd kan de adviseur meer maatwerkadvies geven door meer te leren over de gebruiker, zoals nuttige online steungroepen.

Bundeling databases IBM, ACS

IBM en de ACS gaan hun relevante databases bundelen om op die manier de virtuele assistent te ontwikkelen en te trainen. Daaronder vallen de 14.000 pagina’s van de ACS over ruim 70 kankergerelateerde onderwerpen, evenals geaggregeerde data van het National Cancer Information Center over zelfmanagement, steungroepen, welzijnsactiviteiten en educatie op het gebied van kanker. Verder zal de adviseur gebruik maken van IBM’s Watson Health Cloud. IBM en ACS willen uiteindelijk de virtuele patiëntadviseur integreren in de IBM Watson-oplossing voor oncologen.

Meer health-initiatieven uit techsector

Het initiatief van IBM is er één van een aantal vanuit de technologiesector, met als doel het delen en analyseren van grote hoeveelheden gegevens om te helpen bij het behandelen van patiënten en, uiteindelijk, het verbeteren van behandeling van ziektes. Zo heeft Intel een initiatief onder de naam  Collaborative Cancer Cloud, dat ziekenhuizen en universiteiten helpt om makkelijker genetische, beeld- en klinische data van patiënten voor onderzoeksdoeleinden te delen.

IBM zelf kwam recent met een nieuw programma genaamd IBM Health Corps, dat als doel heeft om gemeenschappen wereldwijd te helpen bij het aanpakken van uitdagingen op gezondheidsgebied.

###watson oncology###

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen